Att skriva roman – ett kokboksrecept

Dag 3 av #skrivjuli var  igår. Jag satt på färjan till Visby och skrev. För som jag sa på Twitter, varenda ledig minut kan du – precis som jag – fylla med bokstäver. Dock hann jag aldrig ladda upp texten för wifit sög och jag hann bara inte nätr jag väl kom fram, full rulle vart det från första sekunden och sen in på småtimmarna…  men det kompenserar jag nu. Får bli 2 inlägg idag så jag hinner ifatt!

Du behöver egentligen inte krångla till det.

Du kan till exempel göra så här:

Du hittar på en berättelse. Ett slags skelett. (Det blir ändå inte riktigt som du tänkt dig i slutet, för berättelser lever ett eget magiskt liv och slingrar iväg utom din kontroll, testa! Du kommer att bli förvånad!).

Du skriver ner alla dina tankar kring berättelsen i ett dokument, som en bruksansvisning till dig själv ungefär. “Synopsis” kallas det. Eller struktur. Du kan vara hur utförlig du vill. Du kan också ha flera olika synopsisar. Jag har ett för de personer som är med i boken och ett för det som ska hända. För det ska hända vissa saker i boken. Det är bra att komma ihåg dem (lätt att tappa bort sig…)

Ett person-synosis är superbra att ha för att kunna gå till detta uppskissade persongalleri och kolla vad folk heter, hur gamla de är, vad deras barn heter osv. Det är många människor med i min bok – svårt att hålla alla i huvudet! Så de har ett eget dokument där de är fajlade. (Jag undrar var alla dessa människor ÄR, på riktigt? Alltså de måste ju FINNAS. jag ser dem framför mig! Omöjligt att de bara är påhittade ur min skalle.)

Sen är det bara att följa ditt innehålls-synopsis, scen för scen, som en film du ska beskriva. Det som rullar på i huvudet ska ner i dokumentet.

Det allra första du skriver ska vi inte kalla för ”bok”. Jag kallar det för utkast. Andra säger råmanus. Det är en första version, en kladd, själva grunden till romanen. När det är klart är en väldigt stor del av jobbet gjort. Men det är långtifrån det hela.

Hur lång tid det tar att göra ett sådant? Det beror på hur fort du skriver. 10.000 tecken per dag blir 300.000 tecken på en månad. Det är en rätt tunn bok, men ändå väldigt många ord. Som grund räcker det ofta. Du kommer att märka att du i vissa avsnitt galopperat för snabbt och behöver fylla ut kapitlen, kanske med mer dialog, kanske med fler personporträtt eller miljöer. Så fylls det på. Men räkna ändå med ca 100 timmars arbete, drygt 3 timmar per dag i juli, om du vill åstadkomma dina 300.000 tecken.

När du skrivit den första versionen tar finslipningen vid. Du måste läsa det du skrivit, och inte bara en gång, utan flera gånger. Det är det som kallas för ”redigering” – och om det får du veta mer inom kort. Till dess – lycka till! Skriv nu så att tangenterna eller pennan glöder.

 1. The headline on this steaming pile reads _How Much Time Have You Wasted on Facebook?_ It was
  a calculator of types. Connect it to your account and it counts what number of
  pieces of content you’ve got posted since you joined Fb.

 2. Vill bara tacka för suverän debatt på Aftonbladet.se om att dricka när man har småbarn!

  Klarsynt och metodiskt trots motstånd från det nya moderna självförverkligande, jag-i-centrum-mentaliteten. Som hellre “gamblar” än att försaka något som man själv vill.

 3. Jag har nyss läst klart din bok “Bedragen”, nu ska jag fortsätta läsa de andra böckerna om denna kvinna som är mitt i livet. Spännande och bra vardagsskildringsr som speglas med ett bra flöde i språket som du skriver på. Tack.

 4. Hej Katarina,
  Jag skulle vilja komma i kontakt med dig på grund av din bok anhörig.
  Vart kan jag vända mig för att komma i kontakt med dig? Alternativt att du kontaktar mig.
  Mvh Sara

 5. Tack för de underbara böckerna om Ingrid! Jag är i desperat behov av att få tag i Ingrid och pappa har du något tips på hur jag ska göra. Det står att den är slut på förlag. Med vänlig hälsning Anna

 6. Bra tips. Håller på som bäst att fila på en synopsis på personen och en övergripande tråd, skelett som du beskriver det. Jag har hållt mycket i skallen och det blir rörigt. Väldigt rörigt. Så nu ska jag strukturera upp mitt skrivande lite till. Tusen tack för ett tips som kommer precis i rätt tid för mig.

  PS. Läser min första bok skriven av dig. Bra sällskap att ha på min semester med barnen. En stund att komma bort o vara i en annan värld.

 7. Åh nu har jag precis läst ut Nattsländan, så himla bra älskar dina berättelser om Cecilia!!! En dum fråga då , hur länge måste man vänta till nästa bok? Ha det gott i sommar värmen.
  Sofia

 8. Tack för bra info om bokskrivande. Du hade en lista på tio saker man ska tänka på om man vill skriva en roman på Amelia men den verkar vara borttagen, kan man hitta den någon annanstans?

 9. Håller på att skriva ner en händelse ur mitt liv som jag tänkte skapa en hel bok eller novell om. Att ta händelser ur sitt liv och göra om historien eller bygga på den är nog så som jag kommer att göra. Antar det är så det börjar.

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..