Skrivjuli börjar här!

Välkommen till en månad av skrivande. Det börjar här. Det är inte värre än att lära sig att dyka. Några magplask senare blir bågen bättre, kroppen lyder snabbare, vattnet ter sig inte längre lika hotfullt.

Följ också gärna #skrivjuli på Twitter. Här kommer du möta likasinnade, skrivhungriga, skrivkåta, alla de som vill tämja bokstäverna – orden – språket. Som vill foga samman meningarna till en berättelse, av olika längd.

Jag var på väg hem från Bråvalla igår och som alltid när jag färdas från en punkt till en annan kommer idéerna. Jag skriver bra på tåg, på flygplatser, på främmande orter. Vi är olika, vi skrivande människor, men en sak har vi gemensamt. Vi kan inte hindra orden som kräver att få komma, de står på kö, vill ut, fingrarna lever sitt eget liv på tangenterna. Det är ett slags aldrig upphörande kärlekshistoria, passion, tröst, lycka, ibland förbannelse, men alltid i slutänden en fröjd. Så medan de böljande gula rapsfälten susade förbi kom #skrivjuli till mig. Delvis för att jag själv behöver skrivpepp. Delvis för att jag gillar att ge och dela med mig. Delvis för att jag vet att det sitter skrivkrampande individer ute i stugorna som behöver en kärleksfull liten boost. Delvis för att jag älskar att dra igång grejer (entreprenören i mig). Delvis för att det är skitlångt till november, den officiella skrivarmånaden. (NanoWrimo). Tillsammans får den kollektiva hjärnan en skrivinjektion. Tillsammans är man inte lika ensam (geni). Så jag skrev den första tweeten på en rastplats utanför Södertälje. Kisspaus och #skrivjuli. Aint no stoppin us now, eller hur?

Jag är lika genomtänkt som en ångvält utan förare, men det är det som är charmen. Man behöver inte ha både hängslen och livrem för att leva.

Skrivandet är en del av ditt blodomlopp, en väg som slingrar sig genom hjärtat, som bär genom dagarna. Smittad av denna bokstavssjukdom? Grattis, du är inte ensam, du har något du alltid kan luta dig tillbaka på. Skrivandet kan bära dig långt om du vill, genom ljusa dagar och genom mörka, genom storm och genom timmar av soldränkt lycka på en blombeströdd äng, genom vandringar på vindpiskade klippor, genom halsbrytande bilfärder i glittrande storstäder, genom möten med människor, genom smärta, tårar, svärta och fritt fall.

Skrivjuli. Bara för att juli är en månad som många får tid för sig själva. För kärlek behöver utrymme och ensamhet, för att verkligen kunna omfamna orden och deras fulla potential måste man få vara ensam med dem. I ett kokhett litet vindsrum, ute i en syrenberså, på bryggan, i en övergiven förort, ute i en stuga i skogen. Språket är en mäktig älskare men du måste ge dig hän, våga omfamnas. Juli är en bra månad, då värmen får våra karga skandinaviska själar att tina upp, att våga satsa på det gränslösa, inte styrda av vardagens plikter och krav. Du behöver ett par timmar per dag då du hänsynslöst låser verkligheten ute och leker med dig själv och ditt.

I dag är det dag 1. Dag 1 av 31 sköna långa skrivdagar. (Och nej, jag är inte ensam i världen, precis som du har jag annat att göra än att kramas med min dator 24/7 – men jag tänker se till att juli blir en skrivmånad av rang! och det kan du också. betänk bara hur många timmar av ditt liv du slösar på meningslösa teveprogram, surfande på nätet, gloende in i väggar, idiotiskt plockande av stök i hemmet, pedantiskt sorterande av tvätt etc, denna juli 2013 är en månad då du har ledigt från avfrostande av frys/timslånga sms-konversationer med energistjälande bekantskaper, överdrivet ogräsplockande och själsdödande vandrande i hjärndöda shoppingcentrum).

Dator, ett nytt word-dokument. En skrivbok. Vita blad. Penna med mjukt stift (den bör lyda dig). Verktygen är oviktiga, jag har skrivit på baksidan av gamla räkningar, på kvitton, på lösa lappar. Det viktigaste är skrivandet. Du måste inte ha en plan. Bara skriv. Vad vill du säga? Vem är du? Du kan skriva ett synopsis, en dikt, en betraktelse, en politisk pamflett, ett recept. Starta en blogg om du tycker det är enklare (många gånger är det det).

Vilken favoritförfattare har du? Hur vill du skriva? Vad vill du skriva? Vad vill du själv läsa? En betraktelse över pionernas hemliga kärleksliv? En familjesaga? En barnbok? Ett seriealbum? Lösa anvisningar om hur livet i yttersta havsbanden bör levas? Du har inga begränsningar.

Jag lovar dig inte att du kommer bli utgiven eller publicerad, men följer du #skrivjuli och skriver dagligen (du med romanambitioner mellan 5000-10.000 tecken per dag) så kommer dessa 31 dagar av skrivande ge dig en enorm känsla av tillfredsställelse, plus en bra grund att stå på.

I dag skriver du en programförklaring för dig. Har du ett äldre manus du vill jobba med kan du ta fram det och läsa i det. Redigera. Skriva till. Jobba med det. Förutsatt detta är en text du vill satsa på. Annars börjar du på nytt.

Ta vara på doften, stämningen , ljuset. Var befinner du dig? Hur ser ditt liv ut i dag? Vilken bok drömmer du om att skriva? Se den framför dig. Sen skriver du. Om du inte vill börja med boken direkt, skriv en programförklaring. Ett brev till dig själv. Skriv ur hjärtat, ingen censur. Tänk inte på någon adressat, det är bara ord från dig själv till dig. Hej bästa XX, jag vill att du gör så här: Boken om XX, som kommer innehålla detta och detta. Låt orden flöda. Fyll ditt dokument, dina vita sidor. är du lycklig? Skriv om det. Är du knäckt och förkrossad? Grattis, du har ett ännu bättre utgångsläge. Är du en kriminalgåta på spåret? Perfekt, beskriv brottet och hur brottsplatsen ser ut. Om inte annat kan din text bli en intressant novell.

Eller är det bara ord som kommer? Det första du tänker på. Himlen. Solen. Molnen. Ångesten. Rädslan.

Dagens tips är musik.

Vad får dig att komma i stämning? På #skrivjuli kan du dela med dig av en skrivspellista också (eller här på kommentarerna). Att skriva är lite som att springa. Vilka låtar får fingrarna att spritta? Jag haft olika, beroende på vad jag ska skriva.

Här några, utan någon som helst ordning, bara såna jag minns lite löst:

Diana Ross, Hoffmaestro, Rolling Stones, Bob Dylan, The Spinners, Sade, Brand new heavies, Avicii, Michael Jackson, Whitney Houston, Sweet, Guns’ n Roses, Al Green, Daft Punk, Elton John, Chaka Khan, King Krimson, Kylie Minogue, Madonna, Honey Claws, Södra Sidan, Jamiroquai, Wiz Khalifa, LL Cool J, Elvis, fan till och med Beatles!

Gör din egen favvolista.

Och kör.

I dag börjar du. Stort jävla lycka till!

 

 

 

  1. Yepp, nu skriver vi så att det ryker! Har 30.000 ord på mitt första manus och nu är det bannemig hög tid att damma av et igen. Tack för inspirationen 🙂

    /Anna

  2. Lotta skriver:

    Hej Katerina. Vilket härligt intiativ av dig detta är. Vi är många som sitter ensamma skrivlust, här känns det nästan som man fått kollegor. Mitt skrivande har lett till att ett förlag vill ge ut mitt manus, efter det att en sk ordbehandlare gått igenom det. Hur i hela världen ska man ha råd att anlita en sådan och vad gör de egentligen? Känns jättetrist att allt ska stupa på detta. Kram Lotta

  3. Emmelie skriver:

    Yes, nu kör vi! Tack för inspirationen!

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..