Också kvinnor är förvirrade. Mer om Söderhipstern 3.0.

Tack alla för input om söderhipstern! Debatten pågår för fullt och jag samlar intryck över reaktionerna. Inte helt oväntat är det flest uttalat icke-feministiska (så kallade “jämställdistiska” bloggare som skrockar i skägget – typ – “ja, där fick ni feminister så ni teg!) som skriver, till exempel:

GenusdebattenVar finns den riktiga mannen på söder?

samt

Cornucopia

samt

Ekvalist

samt

Motpol

samt

Jämställdhetsfeministers blogg

Kontentan är: Så har feminister bäddat och därmed får ni inte ligga. Skadeglatt är bara förnamnet. Ändå är företeelsen inte så enkel. Det är inte svart eller vitt på det sätt att “män ska få vara män” och “kvinnor ska vara kvinnor” och då kommer allt bli bra. Återställ patriarkatet! Låt männen ta hand om samhället och förpassa kvinnorna till spisen/barnpassningen, så kommer allas sexliv att blomstra! Tror “jämställdisterna” på allvar att det var bättre förr? Att utveckligen i vår moderna värld enbart är stympande för den manliga sexualiteten? Är kvinnors behov/frigörelse/rättigheter till tex lika lön så pass hotfullt? Tycker en “jämställdist” på fullt allvar att en kvinna bör veta sin plats och inte behöva bli förtryckt på grund av sitt kön? Jag är uppriktigt fascinerad.

Och samtidigt anser jag att man ska kunna lyfta relationsproblem och förvirring i sexualiteten och i våra roller, samtidigt som man månar om jämställdhet och lika rättigheter och möjligheter. Jag vill inte sopa de här problemen under mattan. För visst kan det bli fel när en grupp (kvinnor) som varit förtryckt, både strukturellt och i det privata, höjer sin röst. Revanschlusten är – inte helt oväntat – stor. Många kvinnor känner ilska, hat och bitterhet utifrån att de förtryckts och hämmats och mobbats av – ja, män (men även andra kvinnor förstås.) De globala orättvisorna på intet sätt lösta. Lika lön fortfarande en aktuell fråga. Stereotypa könsroller begränsar oss även 2013. Fördomar frodas än. Kvinnor döms hårt, bedöms utifrån utseende och vikt (men detta drabbar även män! låt oss inte blunda för press som tex unga killar utsätts för) och flickor diskrimineras.

Jag vill ha friheten att prata om alla perspektiv. Både för att kunna föra en vettig kamp för äkta jämställdhet – och samtidigt kunna ta upp vilka baksidor den kan föra med sig. Till exempel tjänar vi ingenting på att förneka hormonernas betydelse i sexualiteten. Könsroller är skapade utifrån sociala normer, men våra biologiska kön påverkas av faktorer som inte har med inlärda beteenden att göra. Men de inlärda beteendena utgår även från hormonell påverkan – samt från biologiska förutsättningar (som att kvinnorna är de som föder barn, den största skillnaden mellan oss.) Ja, jag vet att “biologi” är ett rött skynke att vifta med – men likväl en verklighet vi måste förhålla oss till.  Bortsett från att könen är olika, betyder det inte att könen s frihet ska kapas. Förvirrande? Det är det, för många.

Men inte bara männens sexualitet/behov/uttryck har delvis gått vilse. Också kvinnorna är förvirrade. Vad vill vi ha? Vilka signaler sänder vi ut? Vad kräver vi? Och vad ger vi själva?

Nej, jag anser inte att “varje penetration är en våldtäkt”, som de mest radikala feministerna skanderade.

Har fått många intressanta kommentarer och flera intressanta mejl. Bland annat skriver en man så här:

Hej Katerina,
läste din artikel. Är från Göteborg, så har inte riktigt koll på vad en söderhipster är, MEN tycker innehållet i artikeln är mycket intressant. Ingen man jag har mött anser att jämställdhet och jämlikhet är fel, utan precis som artikeln indikerar, det är mansrollen som är så ifrågasatt och klandrad att män idag inte vågar vara gentlemen.
Samtidigt har jag varit på olika dejtingsidor mm och ser tydligt att inte heller kvinnor vet vad de vill ha, eller snarare är så fulla av motstridigheter att det är omöjligt att uppfylla.
Som man ska du vara lång och ståtlig (hur rimmar det med kvinnosidan “allt duger, det är insidan som räknas…”…du ska vara en “Harleyåkare”(bad guy), samtidigt som du ska diska och gå i filttofflor…
Kvinnor å andra sidan, är så upptagna med att “bli män”(fast det kallas “bli jämställda”, så deras främsta meriter är “jag kan minsann både hugga ved och byta hjul på bilen”. Samtidigt så har de glömt alla positiva sidor som kallas feminina eller kvinnliga allt från att städa, laga mat osv…det förväntas ju att män ska göra detta (och min erfarenhet är att det görs i MYCKET högre grad än vad myten gör gällande…när jag får besök, speciellt av kvinnor, så frågar de alltid, när de ser in i mitt kylskåp “vad mycket mat??? Kan du laga mat?”…brukar svara att jag varit skild i 11 år och inte bara levt på pizza…

Det har faktiskt gått så långt att varken jag, eller stora delar av de män jag pratar med, alls är intresserade av svenska kvinnor, utan hellre ser utländska kvinnor, som är trygga i sin kvinnlighet.
De uppskattar oss svenska män för jämställdheten, samtidigt som det är ok att vara män respektive kvinnor.

Vill avslutningsvis säga att det inte finns något motsatsförhållande mellan att vara kvinna respektive man OCH jämställda/jämlika…men feminismen har blandat ihop det hela i sin iver att “ta makten”…detta förstör för ALLA, istället för att bidra till en positiv, harmonisk tillvaro…ETT uttryck för detta belyser du i din artikel…

Tack du man från Göteborg.

Debatten går vidare.

Jag skulle gärna se fler kvinnor uttrycka sina åsikter här – inte bara dessa jämställdister vars agenda jag är lite oklar med vad den är..

Och fortsätt mejla!

katjanouch@gmail.com.

Märk mejlet “Söderhipstern 3.0”

 

 

 1. Iom att du säger “jag vill höra ifrån fler kvinnor och inte bara jämställdister” så undrar man ju 1) Kan man inte vara kvinna och vara jämställdist?

  Jag börjar misstänka att du trollar, men jag gör ett försök ändå:

  Vad får du dina ideer om att “jämställdister vill återställa patriarkatet”? Eller att tjejer skull ha lägre lön???

  Att googla jämställdist och läsa ett par sidor kanske vore något. Pär Ströms sida är också en bra källa till kunskap. Han gav upp efter hot,men sidan finns kvar 🙂

  En annan ledtråd är att jämställdister har en mer nyanserad världsbild än ett “patriarkat” många tittar på naturen och äldre kulturer och kommer till slutsatsen att männen generellt sett tävlade mot varandra eller tvingades arbeta hårt, kriga eller ta risker för att få en fru, och få sätta barn till världen- det påverkade i sin tur både sociala roller och vår sexuella psykologi.
  Detta gäller dock inte för alla jämställdister speciellt iom att de oftast inte köper för enkla förklaringsmodeller som just “patriarkatet” är.

 2. Osäker i sin kvinnlighet? Som mannen i brevet tycker svenska kvinnor är. Om man bejakar sin individualitet så betyder väl inte det att man är osäker i sin kvinnlighet? Om en kvinna kan och tycker om att meka med bilar t.ex. (som ansetts vara en typisk manlig göra) så är hon väl inte en osäker kvinna? Det hela handlar om vad denna man förväntar sig av kvinnor och när kvinnor faller utanför den ramen så kanske HAN blir osäker. Nu säger jag inte att det är så, för jag känner inte personen ifråga. Men av alla kvinnor jag känner så är den enda osäkerhet de känner den att de inte uppfyller alla krav på att vara den perfekta kvinnan (smal, sexig, fräsch, gått ner all graviditetsvikt på 9 veckor, har ett skinande rent hem samtidigt som de jobbar heltid och har tid med självuppfyllande). Jag vet ingen som är osäker på grund av sina personliga val och sina intressen.

 3. Jag har inte läst i detalj genom alla kommentarer, men jag reagerar mot att du Katarina förpassar de skillnader mellan könen som vi borde bejaka till att kvinnorna står vid spisen osv. Patriakartets makt osv.

  Även i ett matriarkat vill väl kvinnorna känna sig som ett kön, männen som ett annat. Det är liksom på ett annat plan. Den spänningen. Att de sedan är eller borde vara jämlika t.ex. i arbetslivet är en helt annan fråga.

  Äpplen och päron.

  Jag tycker att du Katarina som sexrådgivare och därmed, i den meningen, anhängare av de spännande skillnaderna mellan könen, inte ska blanda in patriarkatet och kvinnor vi spisarna varje gång någon nämner det finns skillnaderna mellan könen och att dessa bör uppmuntras på det mänskliga och sexuella planet.

  Det bör ju gå att upprätthålla dessa parallella världar, eller flerfaldiga världar. Varje man och kvinna spelar ju olika roller beroende på sammanhang.

  Om än den sexuella attraktionen aldrig mister sin kraft, för den är urkraften, så ska den inte blandas ihop med jämställdhet, om än de två i vissa situationer måste kompromissa med varandra.

 4. Matias: Tackar! Jodå, jag försöker vara så nyanserad som jag kan för att undvika att jag misstolkas.

  Jag gissar att en av deras stora stötepelare i deras framtida analys kommer att bli när de försöker förstå att det inte är en motsägelse att män kan önska dem all lycka till i livet och karriären, och verkligen genuint vilja hjälpa och stötta dem så gott de kan, men att de samtidigt för död och pina inte vill tvingas umgås med dem mer än absolut nödvändigt för att de anser att de är så dryga att vara i närheten av.

  Insikten om det ratandet kommer svida så hårt att de kommer storkna, för de kan omöjligen med hedern i behåll anklaga dessa hjälpande stöttande välmenande män för att vara svin!

 5. @Mattias

  Väl rutet!

  Kvinnor hamnar äntligen att vakna upp till insikten om att hurdana de är och hur de förhåller sig till män påverkar hur män förhåller sig till kvinnor. Det här är en stor insikt för dagens bortskämda kvinnor, får se vad som följer av denna insikt.

  Välkomna till jämställdheten kvinnor!

 6. Jag tror kvinnor gradvis upptäcker livsvillkoren i en postapokalyptisk värld, där de inte ens insåg att apokalypsen inträffat eller vad den var. Kvinnor krävde alla rättigheter och möjligheter som män åtnjutit, fick dem till stor del, men fick även lite mer på köpet som de inte räknat med.

  Män har i alla tider fått veta på ett tidigt stadium att de inte duger, framförallt yrkesmässigt. Punkt slut. Inga förskönande omskrivningar. Ingen respekt. “Stick!”. De blev naturligtvis sårade men fick sedan klura ut själva “vad” det var med dem som inte “dög”. En del lyckades inte klura ut det och misslyckades. En del av dem lyckades klura ut det, men kunde inte ändra sig, och misslyckades. En del lyckliga lyckades klura ut det, samt även klara av att ändra på sig, så att de sedermera “dög”, och lyckades. Inga krusiduller. Ingen sentimentalitet. Dog eat dog. Gilla läget, ha självdistans, skratta åt eländet, hjälp polarna om du har möjlighet, så att de deras chanser att lyckas ökar!

  Kvinnor har traditionellt i betydligt större grad levt skyddade i en vadderad värld där deras tillkortakommanden mer antytts subtilt än uttalats direkt. De har även matats kontinuerligt med tramslögner som “du duger som du är” samt “skönhet sitter på insidan”. I skönhetsfallet så såg de naturligtvis rakt igenom lögnen, de såg överallt hur snygga kvinnor fick allt de pekade på, samt fick höra på omvägar från andra kvinnor hur fula och misslyckade de var. Men i princip aldrig direkt kritik i ansiktet.

  Men densamma insikten gäller inte i relationer, i yrket, etc. När kvinnorna självmant klev ned från pedistalen och blev jämställda, så blev de brutalt medvetna om att “något” hade ändrat sig. Männen slutade uppvakta dem och blev måttligt intresserade av relationer.

  Det vi ser nu är ett stilla uppvaknande när en stor del av kvinnorna börjar inse att de faktiskt inte duger. Männen ratar dem och vill inte ha en relation med dem. Männen föredrar singellivet. En del av kvinnorna försöker desperat intala sig själva att det beror på att männen är “rädda” för relationer, att de är “rädda” för att bli emotionellt engagerade, vilket skulle kunna leda till att de sedemera blev sårade. In i det sista vägrar de inse att de inte duger. In i det sista vägrar de inse att männen helst skulle vilja ha öronproppar för att slippa höra det dryga världsfrånvarande självförhärligande feministgnället innan de sätter på dem och drar vidare till polarna så fort som tygen håller. Männen vill naturligvis att kvinnor skall ha samma möjligheter som männen i alla avseenden, de vill bara slippa vara i närheten av dem i relationer i möjligaste mån.

  Sanningen gör ont. Det har män fått erfara i alla tider. Förneka den inte, det gör bara saken värre. Vad är en relation värd för dig?! Tror du på fullt allvar att män generellt vill ha en undergiven 50-talsfru och att det endast är sådana som får stabila relationer?! Eller, hemska tanke, det handlar om respekt och insikt att du kanske är riktigt jobbig att lyssna på och bestämmer för mycket?! Kanske dina “insikter” om hur världen egentligen fungerar anses lite förnumstiga och pinsamt naiva?! Kanske han har rätt?! Kanske du skulle lyssna på honom för omväxlings skull, och kanske till och med respektera honom för hans åsikter och lära dig ett och annat nytt?! Han kanske inte vill leva som en lydig tjänare eller dresserad hund?! Han kanske känner att du inte skulle acceptera hans tillkortakommanden och svagheter, utan att han skulle tvingas låtsas vara en person han inte var?! Singellivet ses som bättre och mer harmoniskt för honom helt enkelt!

  Det är inte han som måste ändra sig om du vill ha en relation, han föredrar ju singellivet! Det är inte “rättvist”, men du får helt enkelt gilla läget och bita i det sura äpplet, eller sitta bitter och ensam. Som män alltid fått göra. Välkommen i klubben! Det blåser kallt nere på marken!

 7. Alla debatter går inte att föra upp på samhällsnivå.
  Jag tror mer på att gå tillbaka till där diskussionen började, i en begränsad innerstadskultur.

  En teori om hipsterkillarna kan ju vara att de lever i aktiv självförnekelse. De har ju byggt hela sin identitet på oberoende från normer och konventioner. Då fungerar ju inte sexualitet heller eftersom det innebär iaf ett medberoende.

  Nu är jag iofs inte sexolog men jag gissar på att om man trycker undan lust och aldrig tillåter sig att tända till på någon, då kanske det inte är helt lätt att koppla på sen när man hamnar med någon som vill?

  Jag kan iaf se flera anledningar till att man gör det:
  1. Man vill vara jämställd och det är fult att objektifiera (t om i sin egen högst privata fantasi)
  2a. Man vill vara 100% oberoende och då får ingen annan ha minsta makt eller inflytande över en som de ju har om man åtrår dem.
  2b. Som ovanstående men med en mer kvinnofientlig tvist: “Jag har blivit nobbad och förmiskad förut. Ingen kvinna ska någonsin få ha minsta övertag över mig”.

  Kanske känner man sig exemplarisk, fri eller mäktig ett tag men det är ändå självsabotage. Jag gjorde något liknande och lovar att det är ett helvete att lära av sådan skit och hitta tillbaka till det normala.

  1. Många förvirrar det här med jämställdhet och tror att man måste problematisera sig själv med postmodernistiska skitteorier, men det är skräp. Var schysst, rättvis och jämställd för all del, men fantisera ändå fritt om att rada upp Astrid och hennes tjejpolare och spänna på dem i turordning. T o m att i fantasin reducera någon till en fitta på två ben är ok temporärt, och så länge som man inte överför det på verkligheten.

  2a. Jahapp, ingen ska någonsin ha minsta makt över dig. Fine. Ha ett kul liv. Jag betvivlar dock att det blir roligt i längden. Är du dessutom en sådan som gör dig snygg, charmar och njuter av uppmärksamheten, men portar alla från ditt känsloliv och/eller din kuk så är du dryg och vidrig.

  2b. Du kan ha blivit taskigt behandlad av dryga brudar, eller så var du klumpig själv. Helt oavsett, hur vettigt är det med passiv hämnd på hela kvinnligheten? Du blir ju en frigid manlig motsvarighet av de dissiga tjejerna du hatar och kommer totalt missa de snälla tjejerna som står i kylan, där du har varit själv…

 8. Söderhipsters begränsningar bryr jag mig inte om, då jag bara anser att dessa är patetiska inställsamma fjollor. Det jag dock skulle vilja inflika är att jag bedömer att kvinnor är betydligt mer dömande och diskriminerande mot andra kvinnor än män är, så istället för att skriva det inom parentes, borde du börja prata om “Matriarkatet” riktat mot kvinnor istället.

  I förlängningen dock, för det är dit diskussionen kommer leda:

  Häromåret höll jag på att falla av stolen av skratt när jag läste en krönika i Aftonbladet, där den kvinnliga krönikören uttryckte sin stora chock att västerländska män FÖREDROG porrsurfning, än att ha sex med en “riktig” kvinna.

  Hon försökte rationalisera det med att det bjöds på orealistiska “avancerade” akrobatiska övningar på nätet, alternativt att det bottnade i dåligt självförtroende för att männen kände att de inte “klarade av” att tillfredställa en “riktig” kvinna.

  Svarsalternativen som männen själva hade angett, att tillfredställelsen de fick inte var värt besväret på långa vägar, att de sparade otroligt med tid och energi, samt att de ofta fann sina bittra gnälliga kravmaskiner till flickvänner/fruar oattraktiva, nämnde hon inte ens med en bisats.

  (Jag utgår ifrån att en stor del av kvinnorna har precis motsvarande känslor om sina män, men skillnaden är att det alltid varit socialt accepterat att kvinnor ratar männen, men att detta inte gällt för män).

  Så, det förefaller mig som att det pågår en liten revolution i det tysta, där kvinnor över hela världen numera gradvis upptäcker att det de har att erbjuda när skönheten falnat, inte värderas speciellt högt av männen. Och den insikten drar undan mattan totalt under deras fötter, varav ginnungagap blir öppnar sig därinunder! Tänk om, Oh hemska tanke, att de skulle bli tvungna att bemöta sin man med respekt och kompromissa på allvar där hemma?!!

 9. Jag skrockade inte, jag asgarvade rent ut 😀 Det här är så stor humor så man blir alldeles tårögd! Det är som bästa slapstick när någon gräver en grop och sedan faller själv däri 😀 Förlåt att jag skrattar åt er! Ni ville så väl! Men så är det med utopiska ideér, dom fungerar inte lika bra i verkligheten som på genuspapper.

  Nu när jag skrattat mig fördärvad ska jag svara på lite frågor du hade funderingar över:

  “Kontentan är: Så har feminister bäddat och därmed får ni inte ligga. ”
  Yes!

  “Skadeglatt är bara förnamnet.”
  Vad annars?! Ser man dumhet på mils avstånd som kämpar mot bananskalet eller krattan som ligger på marken så skrattar man ju när man ser att dom faller på eget skosnöre 😀

  ” Ändå är företeelsen inte så enkel. Det är inte svart eller vitt på det sätt att ”män ska få vara män” och ”kvinnor ska vara kvinnor” och då kommer allt bli bra. ”
  Jo, låt oss vara det vi är skapta för, det betyder inte att vi ska vara dumma i huvudet mot varandra.

  “Återställ patriarkatet!”
  Är det någon som verkligen uttryckt det där?

  “Låt männen ta hand om samhället och förpassa kvinnorna till spisen/barnpassningen, så kommer allas sexliv att blomstra!”
  Är det någon som verkligen uttryckt det där?

  Tror ”jämställdisterna” på allvar att det var bättre förr?”
  Beror väl på vilket område det gäller. Vissa saker var bättre förr, andra saker är bättre idag. Tror du på allvar att allt är bättre nu? Förvirringen verkar ju inte varit lika utbredd i alla fall. Kraven verkar ju inte varit lika höga på hur man ska vara så och så för annars är man en förtryckare eller en mes.

  “Att utveckligen i vår moderna värld enbart är stympande för den manliga sexualiteten?”
  Den verkar ju stympa alla.

  “Är kvinnors behov/frigörelse/rättigheter till tex lika lön så pass hotfullt?”
  Nej, lika lön har ingenting med sexualitet att göra.
  Vilken frigörelse är det vi snackar om? Frigörelse från mannen? Ifall så är fallet så skulle jag vilja säga såhär: Jag som man skulle ALDRIG någonsin vilja frigöra mig ifrån kvinnor. Utan kvinnor skulle livet inte vara värt att leva. Jag är heterosexuell och vill således dela mitt liv med en kvinna. Varför skulle jag vilja frigöra mig ifrån kvinnor?

  “Tycker en ”jämställdist” på fullt allvar att en kvinna bör veta sin plats och inte behöva bli förtryckt på grund av sitt kön? Jag är uppriktigt fascinerad.”
  Är det någon som verkligen uttryckt det där? Eller är det någonting du bara antar?

  Men okey, ja en kvinna bör veta sin plats, dvs att hon är kvinna och att det ligger ett värde i det att hon är just kvinna. Det är som med onani och sexualitet, har man inte onanerat och känner sin egen kropp så blir det svårt att veta vad man gillar och vill ha. Samma sak är det med kvinnligheten. Är man osäker på att den är värdefull och tror att manligheten är mer värdefull kan man lätt bli lite förvirrad. Sluta tävla med oss män! Var kvinnor! Gör tjejgrejer om ni vill! Det är inte farligt! Ni får gilla skor och smink och shopping och glitter och glamour och Eurovision, men ni får också gilla bilar och hockey och dödsmetall. Ta för er sexuellt om ni vill men ligg inte som en dö sill!

  Detta var årets största underhållare. Tack för den Katerina. Sluta klaga på oss som fortfarande är män, vi är faktiskt schyssta killar som gillar tjejer. Faktum är det så att jag vill såklart inte att min flickvän ska ha sämre lön än hennes manliga kollega, då går jag fan i taket. Jag blev rosenrasande när detta faktiskt hände, och det var hennes kvinnliga chef som stod för den orättvisan. Kan du tänka dig? Matriarkat förtryck mot andra kvinnor! Skulle min dotter få sämre betalt än sina manliga kollegor skulle jag göra som en riktig man gör, jag skulle gå dit och slå näven i bordet och visa vart skåpet ska stå 🙂

  Puss!

 10. Hörde på Studio Ett idag och blev lite nyfiken.
  Söderhipsterns eventuella osäkerhet vet jag inget om, men rent intuitivt så tvivlar jag inte på det; lägger man så mycket av sin identitet i det yttre så är det inte förvånande att det finns ett osäkert inre. Och det är inget unikt för söderhipsters, eller män för den delen. Samma tendens finns enligt min erfarenhet även hos kvinnor, inte sällan är det de som lägger mest tid på det yttre och visar relativt mycket hud som är osäkrast.
  Jag har från och till bott i USA och något som slog mig när jag kom dit första gången var kvinnornas självsäkerhet, det känns som att de är tryggare i sig själva, detsamma gäller männen. Jag upplever att det blir mer avslappnat där, man kan prata, det blir inte så “skitnödigt” och det blir mindre “spel”.
  Om jag ska knyta ihop säcken så menar jag att osäkerheten gällande att ta kontakt, relationer, sex m.m. är ganska utbredd både bland män ock kvinnor i Sverige, och det känns som att det inte bara är inom det området. Vi lever i en samtid där vi lägger exempelvis väldigt mycket tid och pengar på att våra hem ska se ut som inredningskataloger, det vill säga, vi definierar oss genom det yttre. Hur mycket tid och pengar lägger vi på att utveckla vårt inre?
  Svenskarna, världens osäkraste folk?

 11. Hela ärendet handlar i grunden om evolutionära processer och den ständiga konflikten mellan naturligt och sexuellt urval.
  Det naturliga urvalet prioriterar EGOT medans det sexuella urvalet prioriterar abkommans fitnes.
  Urbana damer har takck vare det manliga teknikskapandet förlorat känslan (och vetskapen) om vilka hanliga egenskaper som är bäst för avkommans överlevnad.
  Då blir det lätt rätt kortsiktigt och egoistiskt.
  En delmängd av feminism handlar faktiskt om ego och kortsiktighet.
  Men om några hundra år kommer denna debatt helt ha förlorat sitt värde.
  Tar oljan och kolet slut så kanske damerna återigen föredrar män som är maskulina på det “gamla hederliga” sättet.
  Se på Downton Abbey. Den urbana kulturen har rätt stora likheter med överklassen i Downton Abbey. Hanarna får påfågla sig likt söderhippsters.

 12. Vill ni verkligen veta vad feminismen utsätter er för?
  Sök på youtube, “a class divided”

  Byt ut ögonfärg mot kön, så är det exakt samma propaganda!

 13. Hej!
  Jag heter Katerina Janouch. Författare, journalist och sexrådgivare. Jag bloggar också gärna. Nu skriver jag om jämställdister att jag är “lite oklar” med vad deras agenda är.
  Hi hi.
  Det är ett sätt för mig att misstänkliggöra dem, att hålla ett avstånd så att jag snabbt kan backa om mina twitterkollegor kritiserar mig.
  Jag menar, jag är ju inte hjärnskadad eller så. Det är klart att jag KUNDE ta reda på vad folk som kallar sig jämställdister vill. Det finns ju google.
  Men det är ju liksom tryggare att låta bli. Då kan man tralla på fritt som förr och behöver inte bekymra sig om att ta till sig nya idéer.
  Det är ju inte därför jag blev journalist, gubevars!
  Det är lätt att orera om sanning och upplysning och heder och journalistikens väsen, när man inte har lån.
  Jag har lån.
  Ni fattar, va?

  Tjingeling!
  Kattis

 14. Fast jag vill också passa på att ge dig cred för att du verkar vara villig att börja fundera och lyssna i lite mer jämställda banor än feminismen.

 15. Vill du verkligen förstå hur vi män tänker och agerar i vårt samspel med kvinnorna? (Jag får inte det intrycket när du bara efterlyser kvinnors åsikter.)

  Då föreslår jag att du lyssnar på de män som mailar dig och kommenterar här. Oavsett om de kallar sig jämställdister, feminister, mansgrisar eller humanister, de är fortfarande män, och tänker som män.

  Och varför inte länka till alla kvinnliga bloggar som handlar om jämställdhet?
  Ninni, Tanja Bergkvist, Rocki, Susanna Varis bl.a.?
  Jag tycker nog du är lite patriarkal som osynliggör dessa kvinnor Katerina! 😉

  Till er kvinnor som läser här föreslår jag att ni själva agerar på vad ni lär er om de män som skriver här.

  Katerinas råd verkar ha en helt egen syn på hur det i hennes värld borde vara, snarare än hur det ser ut och fungerar på riktigt.

  Vill ni uppnå resultat?
  Vem borde ni då lyssna på?

 16. Katerina Janouch:

  “Också kvinnorna är förvirrade. Vad vill vi ha? Vilka signaler sänder vi ut? Vad kräver vi? Och vad ger vi själva?”

  Vad bra, ni kvinnor vet inte ens själva vad ni vill men ändå ska vi män på nått sätt veta vad ni vill?

 17. Tack för länken! Mina svar på dina kommentarer nedan.

  ”Tror ”jämställdisterna” på allvar att det var bättre förr?”

  Svar: Allt var inte bättre förr. Men svenskarna hade mer sex förr. Bekämpandet av könsrollerna och den könsuppdelade förtrycksfördelningen i könsmaktsteorin kan ha en del i den förändringen, eftersom sexlösheten syns så särskilt tydligt på Södermalm.

  ”Att utveckligen i vår moderna värld enbart är stympande för den manliga sexualiteten?”

  Nej, inte enbart stympande. Men en av dina intervjupersoner säger uttryckligen att han blir avtänd av att tilldelas skulden för patriarkatet. Se även föregående svar.

  ”Är kvinnors behov/frigörelse/rättigheter till tex lika lön så pass hotfullt? Tycker en ”jämställdist” på fullt allvar att en kvinna bör veta sin plats och inte behöva bli förtryckt på grund av sitt kön?”

  Svar: Nej, verkligen inte. Jämställdismen/ekvalismen går ut på att bekämpa diskriminering och annat som drabbar skevt, på grund av kön och oavsett kön.

 18. Bra inlägg. Nu har jag ju inte varit ute och “raggat” dom senaste åren så jag har inte full koll på vad dessa hipsters av båda kön verkar tvingas genomlida. Däremot känner jag mycket väl igen den allmäna bild som brevskrivaren från Göteborg uttrycker. Det räcker att öppna en vanlig tidning, t ex Aftonbladet eller DN Kultur, så garanterar jag att minst en ledare eller krönika kommer att ge uttryck för just den sorts manshat — maskerat som feminism — som så har förvirrat dagens svenskar.

  Nog förstår jag att unga svenska män inte vågar flörta eller ta för sig i sängen när dom då riskerar att bli anmälda för sexuella trakasserier. Redan genom att finnas till verkar man ju som vit, heterosexuell man vara ett rött skynke för många svenska kvinnor. Åtminstone om man ska tro dom som har ordets makt (journalister, politiker, vissa humanioraforskare). Då är det nog inte så konstigt om många män bakar surdeg eller lägger ut sina ironimustascher på Instagram istället för att ragga.

  Klassisk feminism står nog nästan alla svenskar för, inklusive dom “jämställdister” som författaren ondgör sig över. Men det handlar om att män och kvinnor ska ha samma rättigheter. Det handlar inte om att ta flummiga, ovetenskapliga filosofier som belägg för att alla män skulle vara delaktiga i någon slags konspiratorisk “struktur” och därför ska bekämpas.

  För min del misstänker jag att ett gäng radikaler har kidnappat och vantolkat feminismen och att många osäkra unga kvinnor har hängt på, kanske i brist på bättre vetande eller för att verka hippa och balla. Och som författaren skriver: Som man bäddar får man (inte) ligga.

 19. Hej Katerina. Om det är ok skulle jag vilja ha några förtydliganden från dig.

  1. Vad menar du med “återställ” patriarkatet?

  Enligt definitionen av feminism har vi patriarkat idag. Det är alltså inte avskaffat och då kan det väl heller inte återställas? Min uppfattning är att ju hårdare man selekterar bort män ju mer patriarkat får man för ju fler män får man i toppen. Rätt eller fel?

  2. Invänder du mot att hur man lever har effekter på resultat man får?

  Som man bäddar får man ligga hänvisar till principen “Orsak och verkan” Som jag ser det är orsak-verkan den viktigaste kulturella faktorn. Hade jag levt annorlunda hade jag också haft ett annat liv. Stämmer det eller inte?

  3. Vad betyder det när du frågar om en jämställdist tycker en kvinna bör veta sin plats?

  Jämställdism definieras som att jämställdhet inte är en tävling i lidande och bägge könens perspektiv skall föras fram. I stort sett alla offentliga källor jag sett handlar om hur män anses vara problem och skall sättas på plats. Vem menar du försöker sätta kvinnor på plats och på vilken plats?

  4. Vad menar du med att könsrollerna är skapade utifrån sociala normer?

  Könsroller är kultur medan normer är samhälle. Utan samhällen finns inte samhällsnormer så rimligtvis borde det tvärtom vara könsrollerna som skapat våra sociala normer. Inte det omvända. Kulturer i allmänhet skapas enligt Jared Diamond av trycket på att producera mat.

  Jag kan utveckla samtliga fyra frågor vid behov.
  Mvh Erik W, Genusdebatten

 20. Hej Katarina, ledsen att behöva göra dig besviken, jämställdisterna är inte intresserade av att “Låt männen ta hand om samhället och förpassa kvinnorna till spisen/barnpassningen, så kommer allas sexliv att blomstra!” eller “att allt var bättre förr.” Genusdebatten, som du länkar till skriver “Genusdebatten är en samlingsplats där vi kan föra jämställdhetsdebatten framåt, driven av flera bloggare i dialog med läsarna” och det är det vi vill. Utan att hamna för långt i diket feminism”. Vi tror helt enkelt inte på postmodernism, marxism och de likartade strömningar som finns inom feminismen. Vi tror att kvinnor och män är biologiskt olika och att det kompletterar varandra. Att mycket av våra beteende styrs av det biologiska och fintrimmas av det sociala.

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..