Kärleken och döden har samma färg

Läser att författaren, kritikern och filosofen Thomas Anderberg gått bort. Han har skrivit en fantastisk text om själen som är vacker på det där klarsynta vemodiga och genomkloka sättet. Läs den! Och stanna upp en stund. Reflektera.

Memento mori. Kom ihåg att du ska dö. De där dagarna du klagat på och minuterna du avskytt, de kommer aldrig mer tillbaka. Ögonblicket du äger är nu. Gårdagen måste du släppa.

Att förlåta är att ge upp hoppet om en bättre eller annorlunda gårdag.

Morgondagen vet du heller ingenting om. Det tjänar ingenting till att oroa sig. Det är ingen idé att bygga katastrofvisioner eller låta rädslan växa. Det blir som det blir. Det blir alltid bara som det blir.

Inte heller kan du påverka andra människor dit du vill. De går sin egen väg. Jag ser så många medberoende som hotar och gråter, som vädjar och lovar, som kontrollerar och lider. Bindningar till personer med missbruk gör ont, skadar oss själva men även dem som är sjuka. Ändå trillar vi dit hela tiden,  tror att vi genom våra handlingar kan styra andras beteenden. Ger oombedda råd. Blir frustrerade när råden inte följs. Fyller våra liv med “borden”. Så oklok är människan. Denna lilla lilla insekt som kryper runt på planeten jorden.

I dag lyssnar jag på Aden.

Kärleken och döden har samma färg: Röd. Franskt, tungt, lika regnvått som himlen. Men ändå fint.

Livet är kanske inte alltid bra. Men det är det enda du har.

 

 1. Så fint skrivet och så sant.
  Livet vi lever är här och nu. Det som sker det sker,inget vi kan göra något åt. Det som komma skall,kommer oavsett om vi vill eller inte, om det är bra eller dåligt. Livet är här och nu.
  Trillar dit gör jag men inte lika ofta som för….alltså har jag gjort framsteg men har fortfarande mycket kvar att jobba med för att en viss person inte ska kväva mig helt. Jag måste ändra mig kan inte förändra någon annan. Måste sätta gränser och säga nej,inte alltid så lätt.
  Döden kommer till oss alla när,hur och var vet vi inte.
  Imon, om några månader om flera år inget vi kan styra över. Den kommer när den kommer den med. Kanske är det lugnare,ljusare,mer kärleksfullt på andra sidan. Jag fundera mycket kring döden. Mycket frågor jag inte kan få svar på. Men jag har varit där och vänt för några årsedan, påstår en läkare och om det var så så känner jag mig lugn inför döden. Jag kom in i ett ljus och det var så vitt och behagligt. Lugnt och skönt med. En dag jag får se om det stämmer.

  Kramar i massor till dig
  Sandra i Jönköping

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..