Medberoende-måndag

Jag har kämpat med mitt medberoende i många år och det har varit en brokig resa, ibland upp och ibland ner. Det tål att fundera över vad som lett en till den man blev, även om det egentligen är oväsentligt… Eftersom svaret är komplext och aldrig kommer att lämna en helt tillfredsställd. Kontentan är att jag pga medberoendet många gånger gått ganska hårt åt mig själv. Inte varit snäll helt enkelt. Utan dömt mig hårt. Skällt ut och ondgjort mig och sparkat.

Medberoendemänniskor ställer oerhört hårda krav på sig själva. Man måste vara bättre än perfekt för att duga. Man sätter andra individer i centrum för sitt liv utan att bry sig om sig själv. Man går all in med känslor och försöker styra och kontrollera. Eftersom detta aldrig kan lyckas blir resultatet frustration och harm. I förlängningen blir den medberoende deprimerad eller destruktiv.

Jag har läst Melodie Beattie “Bli fri från ditt medberoende” förr, började på 2000-talet, då när det svängde som värst. Ska erkänna att jag på den tiden inte till fullo kunde ta in vad hon skrev. Jag var kanske fönekande… Det gjorde för ont att erkänna att jag kvaddade mitt eget liv.

Jag tog upp boken i går igen. Och nu kan jag verkligen se vad Melodie menar. Medberoendet utgår inte enbart från andra människors missbruk/sjukdom/destruktivitet, även om det är en bra grogrund. Medberoendet är ett virus som smittar dig och biter sig sedan fast. men det finns hopp. det är inte lätt men det är enkelt att bli fri. Dockär det ett livslångt engagemang. Vi som är lite kvaddade, vi måste anstränga oss lite extra för att kunna släppa taget. För att hitta lycka i det lilla. För att göra upp med kontrollbehovet som kontrollerar oss.

I dag kan jag andas lite lättare.

I dag är ännu en dag då jag tar ett steg i rätt riktning.

En mycket användbar bok.

 1. Eva skriver:

  Det är hemskt att önska sig att någon dör. I mitt fall slutade det just så och allt kommer ikapp till slut. Har framgång yrkesmässigt men är en katastrof i privatlivet. All självkänsla är bortblåst efter mer än 25 år.

 2. Jag tyckte också att den boken var bra! Nu har jag precis avslutat Släpp kontrollen – vinn friheten. Jag tyckte att den hade utdrag ur människors liv som tydliggjorde väldigt väl hur det kan vara. Jag har precis också blivit en följare av hennes blogg medberoendeinfo.
  Jag upptäckte också att man behöver påminnas om varningstecken. Ibland smyger de på mig…
  Tack för en bra blogg!
  Camilla

 3. Jobbigt med medberoende, man få kämpa på. Det blir bättre fast man inte ibland tro det eller se nån ljusning framåt.
  Du måste vara snäll mot dig själv. Hjälpa dig själv i första hand det är A och O, viktigt.

  Jag kämpar på med hjälp av min ssk. Men ibland tappar jag fullständigt orken. Jag är ju inte van att sätta mig SJÄLV i centrum och vara SNÄLL mot mig själv. Att det ska vara så förbaskat svårt. Men skam den som ger sig, jag har kommit en bit på väg och säger som du; Idag kan jag andas lite lättare.

  Var rädd om dig
  Kramar Sandra

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..