Kung Penis osköna härskarteknik

Jag måste skriva några rader med anledning av Janne Josefssons påhopp på Maria Sveland på senaste #gräv13 i Göteborg. Kort sammanfattning: Maria Sveland bjöds in för att debattera ihop med några andra kända personer: Janne Josefsson, Täppas Fogelberg och Robban Aschberg. Enligt Maria spårade samtalet – som enligt arrangörerna skulle vara något slags mysprat, ”Late Night Show” – ur efter några minuter, med en ilsken Janne Josefsson som ställde sig upp och började högljutt och aggressivt gå till attack mot Maria.

Sakfrågan kan vi egentligen lämna åt sidan.  Huruvida feminister är stygga och det är jättesynd om alla snälla män som får oförtjänt med skit, huruvida en flera decennier gammal pjäs av Valerie Solanas bör eller kan tolkas bokstavligt, huruvida en yngre kvinna ska få synas i media och där uttala sig om orättvisor som inte alla ser.

Istället handlar detta om hur äldre män tycker sig ha rätt att utöva översitteri över i synnerhet yngre kvinnor. Kvinnor överhuvudtaget. Yngre kvinnor är snygga och utgör ett hot, äldre kvinnor är fula och ska därmed hånas och aldrig tas på allvar. Kvinnan som varelse är helt enkelt problematisk och det handlar naturligtvis om maktkamp. Det var samma sak som när Leif GW hånade Camilla Läckberg för hennes skrivande. Det handlar om strukturer och mäns självklara inställning till att brudar som sticker upp bör veta sin plats.

Kan det tolkas annorlunda? Kan det tolkas på något annat sätt än att den auktoritära fadern vill tillrättavisa sin bångstyriga dotter, som genom sitt kaxiga beteende drar vanära över familjen? Det är heder, mina vänner, något slags förvriden västerländsk heder. Politiker som tycker de har rätt att knulla med horor (billiga små unga flickor vars kroppar är var gubbes spermaklosett). Chefer som tycker de äger sina sekreterare. Äkta män som styr sina fruar. Maktens män som roar sig med allehanda kaffeflickor. Det är ordningen, det, så har det alltid varit ända sen feodalismens tider då husbonn hade rätt att lägra varenda varelse på gården från minsta lilla kattunge till stormatronan.

För är det någonting det till syvende och sist handlar om så är det Kung Penis och dennes oinskränkta rätt och akta er om den rätten hotas. Då kan vad som helst hända. Gärna en offentlig utskällning, förnedring, hån. Spott, spe. Mobbning. Allt för att det ska bli obekvämt att nästa gång våga ta sig ton. Allt för att de där jävla sladdrande fruntimrena nån gång ska veta sin plats.

Kvinnor dödas i sina nära relationer, där är det Kung Penis som ryter och slår. Kvinnor diskrimineras på arbetsplatser. Kvinnor tystas ner och skräms till lydnad och nej, detta kan många män inte förstå för de har inte behövt stå där på skolgården och blivit garvade åt om de öppnat munnen, de har inte blivit utfrysta och kallade för argbiggor och blivit bedömda enbart utifrån sitt utseende eller sin bröststorlek. Män är inte eviga knullobjekt som helst bara ska hålla käft och göra som de blivit tillsagda.

Jag har förstår själv smakat sleven. Blivit klappad på huvet, förminskad,  utfryst. Min ton är jobbig för många, liksom min stora näsa, för den passar inte in i mallen för hur en söt och följsam flicka ska vara.  Jag har alltid slagits emot, kämpat tillbaka, för varje åthutning vrålat högre, för jag vägrar helt enkelt acceptera denna sinnessjuka ordning.

Men jag vet att det är svårt. Hatet sänker och man blir ledsen och tillslut börjar man undra om det inte är så att man borde gå o dö under en sten för att man är så ful och aggressiv och icke anpassad till Kung Penis struktur.

Det är detta det handlar om. Inte sakfrågan. Utan hur vi tillåter att bli behandlade. Hur många män anser sig ha rätten att dominera och försöka skrämma till tystnad. En del kvinnor härskar också, men fortfarande är de i avsaknad av kuk vilket ger dem ett annat utgångsläge. Dessutom kan de alltid få sin kropp och sitt ansikte kritiserat.

 1. Ken skriver:

  Många tolkningar har runnit under broarna sedan uppträdandet, men i denna fråga har ingen kommit närmare sanningen än du.

  Sitt ner och håll käft är det som fortfrande gäller för kvinnor, le lite fånigt så vi kan klappa dig på kinden och tillrättavisa dig med vad som faktiskt gäller.

 2. Du är ju ingen ängel själv, Katerina Janouch. Ej heller är Maria Sveland det. Så vad brölar ni om?

 3. Migge skriver:

  Skojar du Evelina?

  Rasister förnekar sig aldrig.

  Den svenska offerkoftefeminismen är ett utpräglat vitt medelklassfenomen. Sakine Madon, Ametist Azerdogan, Evin Rubar och Dilsa Demirbag Sten springer knappast iväg och gråter när dom blir kritiserade av en man. Dessa kvinnor har också av vad jag uppfattat tagit starkt avstånd från offerkoftefeminismen. Den regerar bland söndercurlade vita svenska medelklasskvinnor på Södermalm.

 4. Evelina skriver:

  Varför är det alltid “sunkiga” tjejer som blir till fascistiska vänsterfeminister som snyftar i kör? Dessutom är det väl ofta tjejer med invandrarbakgrund? Detta medan klassiskt vackra, starka och stolta svenska tjejer tar debatten med männen på ett sakligt sätt. Och folk undrar varför SD går framåt som en stormvind…

 5. Erik S skriver:

  Hur menar du egentligen, skall man inte kunna diskutera med en skribent som samma dag publicerat en omskriven bok som en vuxen människa bara för att hen råkar vara kvinna? Vem är det egentligen som “förminskar” kvinnor?

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..