Henrietta Lacks odödliga liv – Årets Bok!

Boken Den odödliga Henrietta Lacks, av Rebecka Skloot, Leopard förlag. På den svartvita bilden är det 5-barnsmamman Henrietta själv som syns, ännu lyckligt ovetande om sin sjukdom.

Ni måste läsa den här boken, den är helt fantastisk. Har jag inte trott på övernaturligheter så gör jag det baske mig nu. Eller, övernaturligheter, jag vet inte. Odödlighet då? Ja, faktiskt. Tänk att en enda stackars sjuk kvinnas cancerceller i princip utgör grund för alla modern forskning. Frågeställningen om vävnadsprover och cellkulturer är svindlande. Henriettas cancer var verkligen inte av denna världen. Är man det minsta konspiratoriskt lagd kan man börja fundera på utomjordingar och annat som inte mänskohjärnan kan begripa. dessutom har den fantastiska författaren Rebecka Skloot lyckats skildra ett stycke samtidshistoria på ett briljant sätt. De svarta i USA på 50- och 60-talet och experiment med fattiga människor som är så skrämmande att läsa om. Missförhållanden i vården. Stämningar och vetenskapsjournalistik som är uppåt väggarna. hemliga arkiv och barn som klassades som sinnessjuka och stoppades undan. men också kärlek, läkare som engagerade sig och som tog ansvar. den här boken är tusen gånger mer spännande än vilken deckare som helst, det som gör den så kuslig är att den är sann. Historien är inte slut än – Henrietta Lacks celler lever fortfarande och verkar både starka och potenta. Man undrar, vad finns det i dessa celler som skiljer dem från andra? Ja, läs boken och förundras, jag tror detta är 2012 års bästa läsning.

  1. Precis ett sådant boktips jag har letat efter! Ska genast kolla upp den! Älskar att läsa och behöver något spännande just nu. Tack för tipset!

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..