Listen to your heart…

Mamma berättade igår att hon brukar prata med sitt hjärta. Att man ska tala snällt och tröstande till hjärtat ifall hjärtat är upprört. På samma sätt ska man lyssna till sitt eget hjärta. Hjärtat är kanske viktigare än hjärnan, det styr faktiskt allt som sker i kroppen. Vet ni om att hjärtat kan brista av sorg? Särskilt hos kvinnor. En viss typ av “sorgskada” uppvisas vid trauma, men den brukar reparera sig sedan. Hur är det med oss alkoholisthustrur? Kan våra hjärtan kvaddas av missbruksåren vi bär med oss i bagaget? Kanske.

Mitt hjärta har fått en törn. Jag har tidigare inte riktigt teamt upp med mitt älskade hjärta. Inte lyssnat. Inte pratat. Men nu är det nya tider, nya tider då en varningsklocka ringde och berättade att mitt hjärta var i fara. Kanske var det hjärtat självt som drog i nödbromsen. Tror hjärtat hade viskat och försökt säga mig något en längre tid men eftersom jag vägrade lyssna, var hjärtat tvunget att ta i med hårdhandskarna. Och oj vad jag lärt mig.

Nu pratar jag med hjärtat. Jag försöker hinna ikapp och kompensera de där åren av strunt då jag knappt var medveten om min trogna duktiga pump som kämpat och slitit i kroppen på mig. Nu säger jag snälla saker till hjärtat, klappar utanpå. Jag försöker lyssna. Hjärtat ogillar anspänning och stress och tycker jag ska ta det lugnt mellan varven, då försöker jag lyda. Det är inte lätt. Men har jag något val? Nej, jag har inte det. Inte om jag vill leva och vara frisk länge till.

Mitt hjärta är lite paj. Inte helt men en smula, det finns en misstänkt skada av mindre omfattning. OBS “misstänkt”, det betyder inte att den finns där men ska jag veta säkert bör jag göra en magnetröntgen som kan ge mig svar. Först ska jag träffa ännu en läkare. Vänsterklaffen är ok. Det är viktigt. Pump- och arbetsförmågan är inte påverkad. Det är mycket bra. Och den där skänkelblocken, den kan rätta till sig. Men ändå, jag kan inte rusa vidare som en 18-åring. Jag ska inte hetsa upp mig för skitsaker. Jag ÄR dödlig. Det är mycket att ta in för en sån som jag.

Bara så ni vet. Lyssna till era hjärtan. Tala med dom. Yoga dom. Klappa, vyssja, gulla, peppa. Hjärtproblematik sitter i huvudet, och det är något vi kan påverka. På måndag 7/3 ska jag gå klädd i rött på 1,6-miljoners- och 2,6-miljonersklubbens modevisning “Women in red”, på tema hjärtat. Jag har en hel del att ta ikapp.

 1. vally skriver:

  Skriv din kommentar här!
  Vad bra att du skaffar bekräftelse, då har du något att utgå ifrån. Säkert är det inget alarmerande fel på ditt hjärta. Så känner jag.
  Jag har inte klart för mig vad som föeanleder utredningen.
  Vagusnerven ställer till det väldigt ofta men det förmodar jag att man utrett.
  Kram du fina
  /Vally

 2. carola skriver:

  det finns en helt underbar hjärtmeditation som du skulle prova!!!! cd till den finns att köpa på “medicinskyoga” cd nr 3, andra låten, du sätter dej i lotus, för upp händerna över hjärtat, vänster närmast, föreställer dej att håller om hjärtat och sjunger med i låten, helt fanastiskt, prova!!!!

 3. Åsa skriver:

  Hej Katerina,
  Du har rätt, vi måste lyssna inåt. Inte vara uppkopplade hela tiden utan även inkopplade. Kronisk stress är farligt för hjärtat. Detta är min “hjärtefråga”;)…jag går termin sju på psykologprogrammet och är väldigt intresserad av KBT och mindfulness. Har du prövat mindfulness? Finns många enkla övningar när söker på spotify. Mindfulness har fått mycket bra resultat, vetenskapligt och praktiskt ute på klinikerna. Det har visat sig att hjärtpatienter återhämtar bra med mindfulness/avslappningstekniker. Hade jag bott i Stockholm hade jag erbjudit mig att ge dig en kurs!
  Mindfulness är en träningsak, precis som all träning kan det vara svårt i början. Men när man kommer över tröskeln….så härligt att känna sig så fokuserad och lugn. Kroppens signaler hörs så tydligt och tankarna blir lättare att se. Det handlar ju inte om att man ska sluta prestera och lägga sig på soffan utan att man ska lära sig surfa på vågorna……
  Kramen och lyckat till med hjärtat!

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..