I fiskens tecken

Hemma med sjuka kids, fick craving på lax-soppa/förkylningsmedicin. Hittade på mkt gott recept du ska få!

Katerinas laxsoppa “I fiskens tecken”

Du behöver (till ca 2-3 pers, dvs liten sats, kan dubblas):
Ca 400 g grytbitar av lax (finns färdiga färska på ica men man kan skära till tjocka skivor laxfilé i kuber)
1 liten fänkål
1 mellanstor paprika (jag körde gulgrön men färg kvittar)
1 mindre palsternacka
2-3 röd chili (mellanstark)
1 kruka färsk koriander
1 liten bit färsk ingefära
1 potatis
1 flaska vitt matlagningsvin (el vanligt vitt vin om du har), finns på ica
1 stor limefrukt
1 buljongtärning grönsak
salt

Gör så här:
Häll lite vatten plus allt vin i en gryta. Skär fänkål, palsternacka, 1 chili, ingefära, potatis, paprika i småbitar, lägg i o koka ihop med saften av lime och buljong. Salta efter smak, smaka av. När allt kokat mjukt (måste inte vara sönderkokt utan gärna al dente), mixar man grönsakerna till hälften (dvs det ska bli lite grötigt men vissa bitar blir kvar). Spä gärna om det blir för tjockt, men det ska vara lite “grytigt”.
Koka upp, lägg i lax, koka inte mer utan bara sjud lätt en kort stund, laxen får inte bli för seg, bara precis falla isär!
Servera i skål med topping av mkt färsk koriander plus ytterligare hackad färsk röd chili.
Perfekt söt/syrligt, starkt och topp mot förkylning!

Kram
/Katerina, denna vecka hemmafru 🙂

  1. Rebecka skriver:

    Hoppas barnen blir friska snart och att du slipper bli sjuk…

    Till ämnet i förra inlägget: Jag o min kille ska dela på föräldraledigheten, vi ska vara hemma tillsammans i början eftersom jag är student och inte har någon vettig sjukpenninggrundande inkomst (jag har bara en termin kvar efter föräldraledigheten så det är ingen risk att jag blir någon hemmafru, jag lovar!). Sedan är jag hemma ett tag och när jag läser klart är killen hemma. Vi har valt att vara hemma tillsammans i början (fyra månader) eftersom han har vuxit upp utan syskon och är orolig för att känna sig utanför/få dålig koll på hur barnet funkar. Han ses som ganska udda på jobbet, de flesta pappor där är hemma först efter minst ett år och då inte så länge. Vi kommer ha mindre inkomst än andra men ha fler föräldradagar att ta ut senare och vi har dessutom inte så höga utgifter (ingen bil, bor i billig hyresrätt) så det kommer att gå bra. Sedan ska vi såklart arbeta båda två. Man har ju lagstadgad rätt att arbeta deltid som förälder, något många pappor verkar ha “missat”…

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..