Linda v/s Ebba

Jag har också varit 24 och hårt jobbande och nej, det är inte samma sak som att vara 25 och hårt jobbande med en baby på köksbordet. (Den där babyn i sin lift på köksbordet är verklighetens wake up-call. En befrielse från skitsaker. Ebba skriver att hon vaknar på nätterna av gnisslande tänder, men pga av vad? Med en baby på köksbordet skippar man bullshitet. Det är oerhört enkelt. Man lär sig sovra, prioritera.)

Ebba säger att LInda inte har ensamrätt på att gnälla och så må det vara men det ÄR stor skillnad på att vara barnlös och yrkeskvinna och morsa och dito. Vi kan inte komma runt det. Ebbas syster är läkare vad jag förstår, och mamma till en liten flicka. Jag tror att hon vet vad jag pratar om.

Jag hade ett långt jättetrevligt samtal igår med Eva P-K (hon har ett långt krångligt efternamn 😉 på 1,6-miljonersklubben – eller 2,6 miljoner eller hur många de är, hon sa nåt om att det kanske borde bli 3,6 eller varför inte 4 mille – och Eva har fyra barn och en massa livserfarenhet och hon berättade att yngre kvinnor har stressproblem och kroppsnojor och utmattningsdepressioner osv, att det är detta som är den “nya” generationens problem… Många 20-åriga tjejer är redan mammor. Men fortfarande är de barnlösa kvinnorna, oavsett vad de stressar för, fortfarande bara chefer över sig själva. De är inte inne i ansvaret för barnen. Deras stress är av ett annat slag. Den är inte där på grund av den biologiska driften att fortplanta sig. Den är inte där av kärlek. Jag säger inte att de inte ska jobba hårt, för det är bra att de gör det. Men ärligt, när stressen över att inte hinna updatera bloggen eller att inte ha den senaste kjolen tar över, kanske det är dags att sätta en gräns? En sån gräns kan inte en mamma med två skrikande bebisar dra. Bebisarna ska ha mat. Och maten ska betalas.

Jag förstår varför Linda blir provocerad. Jag förstår det. Tack Linda för att du föreslår mig som ansikte utåt för 2,6 miljoners-klubben men jag tycker lika gärna du kan bli det. Eller varför inte lika gärna en helt vanlig okänd mamma?

Kvinnor ska inte bråka med varandra. Verkligen inte. Men kvinnor måste kunna lyfta fram synpunkter och föra en debatt. Vi kan inte bara vara tysta om vi tycker att något blir snett. Och jag gillar Lindas ilska. Jag gillar den även om den av vissa anses “bitter”. Bitterheten är en rätt bra drivkraft ibland, den bor granne med avunden, revanschlusten och modet. Vi behöver fler Lindor som höjer sin röst i den annars ofta så utslätade och tillrättalagda verkligheten. Fler arga små kvinnosoldater som vågar säga vad de tycker.

Läs Lindas syn:

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1474055/bloggbraket

Läs Ebbas svar:

expressen.se/Nyheter/1.1474056/von-sydow-skugge-har-inte-ensamratt-pa-att-gnalla

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..