Maria Tjärnlund

Barcelona 

Det är ju ingen matblogg det här men ibland kan jag inte låta bli. Tipsar om den lilla juvelen Cal Pep på Placa de les Olles 8 i Barcelona och Merendero de la Mari på Placa de Pau Vila 1

Har ätit några av mina bästa luncher här!

Vad är det med mig och friterade små läckerheter?  Calamares, små fiskar, underbart spröda kronärtskockor och så Creme Catalan? Hur gott kan det bli.

   

  

    
   

Kommentera   Permalänk

Sportsfashion

Sneakers till smoking eller kostym är inget nytt. Inte heller snapback och träningsväskor. Nu mixar vi gärna träningskläder till högklackat. Trendigt i vår. Jag går inte riktigt så långt men mina Rita Ora for Adidas mixades med kavaj från Balmain. Boots från Acne. Vit långärmad tröja från Uniqlo och träningsväska från Stella Mc Cartney for Adidas. 

  


      
    
 

Kommentera   Permalänk

Boho chic

I sommar klär vi oss Boho chic i alla dess former. På fina festen, smoking middagen eller bröllop och student så är det långt, blommigt och bohemiskt som gäller. Passar man inte in det storblommiga går de sköra små mönstren lika bra. Mönster på mönster är  ännu trendigare. Matcha din blommiga klänning med en brokad väska i blommigt. Finns ofta på vintage butiker.  Bäst just nu är Olga Vilshenkos vackra klänningar www.vilshenko.com 

   
   

Kommentera   Permalänk

Summer cravings

Förra sommaren hittade jag min lilla broderade favorit väska på hotell W i Barcelona. Tycker att de små handplockade pop-up butikerna på större hotell som är full av personligt inköpta varor är de bästa. Råkar man ha samma träffsäkra stil som inköparen är det svårt att slita sig från butiken. De här fina väskorna sätter färg på sommarvitabplagg. Inspo!

   
    
   

Kommentera   Permalänk

The silk shirt

Återigen den vita sidenskjortan som alltid hänger där redo för ett möte eller en resa. Har just nu två kvar från FWSS modell: Mary, från Skin Deep på Humlegårdsgatan i Stockholm. En efter en har de trasas sönder av tvätt och ihärdigt användande av dessa underbara material mot kroppen. 

Glasögon: Triwa

Klocka: Maggio experience

Byxor i siden: Zara 

Skor: Skin Deep

  

Kommentera   Permalänk

Jag avgudar Kerstin Thorvall

Omöjligt att säga det bättre och drama är bara förnamnet. 

Källa: Aftonbladet den 21 maj 2007.

Nu har de första för säsongen kommit till blomsterhandlarna. Pionerna. Först är de hårt knutna. Som mycket små barns händer. Man kan inte riktigt se vad de kommer att få för färg. De är runda små bollar inne bland de stora, mörkt gröna bladen. Sen slår de ut. Eller snarare: en morgon, när man vaknar, så har de slagit ut, och man vet inte om det gick fort som en explosion eller om bladen smög sig ut.Men nu är de här.

De är rent och klart skära och jag vet ingen färg som är så lätt, så svävande, som de just utslagna pionernas. Det är som att se på ett poem. Eller den rodnande hjältinnan ur en roman för länge sen. Då oskulden och aningslösheten var unga flickors vackraste egenskaper. Mot denna skira ömtåliga skönhet verkar bladen nästan oanständigt livskraftiga. De tränger sig på, de vältrar sig över blommorna i obändig virilitet.

Men de unga skönheterna är förvånansvärt starka. De lyfter triumferande sina huvuden och blir ännu mer lysande. Samtidigt slår de ut bladen lite mer, går från ungflicksstadiet in i sin fulla blomning. Hisnande vackra och mycket medvetna om det. Doften de sänder ut är söt och sövande. Färgen är hela tiden lika ren och fulländad. Kanske är det bladens mörka gröna som ger skimret omkring blommorna. Kontrasten mellan ljus och mörker.

Gradvis blir nu blommorna större, ännu mer utmanande. De riktigt skriker ut: ”Titta på mig då, se så vacker jag är”.

 Men redan nästa morgon kan de ha gått över gränsen. Öppnat sig en aning för mycket. Så att man ser att längst inne i det skära är de honungsgula. Bladen börjar se litet slarviga ut. Som en vacker klänning, när den dansat hela natten.

Och nu när blomman avslöjar sin innersta hemlighet, är det som om den skulle tappa all stolthet. Den fläker upp sig för alla som vill se den. Den bjuder ut sig. Blir stor och grov och vulgär. Fortfarande är den ju

vacker. Men desperat, överdrivet. Och var och en kan se att undergången är nära. Pionernas slut är smutsigt och skamlöst. De underbara skära bladen ligger brunfläckiga på marken. I stora, skräpiga drivor, som man sparkar undan med fötterna.

Ingen blomma är som pionen.Ingen annan blomma lever lika intensivt, överdådigt och utmanande. Ingen är så laddad med erotik och öppen sexualitet. Pionerna gör mig andfådd och upphetsad. 

Jag vill ha dem i stora bunkar överallt och bli berusad av doften. Jag har skrivit dikter om att jag skulle vilja vara en skär pion. Och våga leva lika storslaget, kompromisslöst och oblygt. Utan rädsla för sönderfallet och döden.

Så kan jag längta till pionerna. Samtidigt som jag naturligtvis är skrämd av dem. För det är just det som jag älskar hos dem. Annat är det med pelargonierna, de som snart kommer att stå på min balkong.

Hos pelargonierna finns ingenting skrämmande. De är strävsamma och anspråkslösa. De är vackra, men de prålar inte. De bjuder inte ut sig. De är inte äventyrliga.

Pelargonierna går aldrig till överdrift. De är lagom. De får inte hysteriska utbrott. De förvandlas inte från kväll till morgon (som pionerna). Man vet var man har dem.

Pelargonier är trygghet.

Så länge de står där och blommar kan ingenting hända mig. När jag ser dem, tror jag att det ska ordna sig ändå. De talar om för mig att bara man är hel och ren så går allt bra för en. Pionerna och jag vet att de ljuger.

Men ibland behöver man höra sånt ändå. Jag skulle vilja vara som en pelargonia. Lika livskraftig, hederlig och trivsam.

Så pendlar mitt liv mellan pionernas våldsamma livslust och pelargonernas försiktighet. Undra på att jag blir trött ibland.

Kerstin Thorvall 

Kommentera   Permalänk

Påskägg

Påskharen kommer från Givenchy det är jag aldeles säker på.

  

Kommentera   Permalänk

Bujjo Benbuljong

I New York poppar benbuljong ställen upp i rasande fart. Paleo trenden är defenitivt en utav drivkrafterna kring detta fenomen. Själv har jag under många år gillat att koka av från kyckling skrov eller benrester. Frysit in och vanligen sedan glömt bort att jag gjort det. 

Det finna massor av fördelar med benbuljong och den berömda Jewish Chickensoup som en av mina goda vänner från vårt matlag, Victor Brott lagar så fort vi verkar bli förkylda kallar vi för vårt eget penicillin. Den hjälper verkligen. 

Benbuljong är bra för dina leder då benbuljong är fylld med glykosaminoglykaner GAG dessutom får du i dig Hyaluronsyra som har en stötdämpande funktion. Genom att få i dig dessa ämnen men också kollagen stärks hår, hud och naglar. Har du dessutom en stressad mage är gelatinet som skapas i buljongen en stor läkande effekt på tarmen då gelatinet smörjer och spacklar igen sår och skador som bildats. 

Hittade denna underbart goda Bujjo och har nu testat alla tre smakerna. Minfavorit är kyckling-ingefära-chilli.  De andra smakerna är Bujjo Oxe och Bujjo Vego. Men det är benbuljongen har de största hälsoeffekterna vad jag kan utläsa.

  

   
    
    
 

1 Kommentar   Permalänk

Mums mums

Idag  låter jag mums-fantasin flöda…. Efter en veckas hård skidträning måste jag ladda upp med onyttigheter. Letar bland foton för att hitta inspiration och finner oemotståndligt goda mums som jag gjort. Tbt som det heter. Här skall frossas.

  
   
  
  
   
 
  

Kommentera   Permalänk

What a day

Idag var en sådan där dag man tar med sig. Tidig pressfrukost på Paradiset med Karin Björkegren Jones bok Yoga-fysisk och själslig detox. Karin är en sådan där äkta trovärdig erfaren och ”på riktigt” person. Jag tar i här, är medveten om det men vi delar upplevelsen av rädsla att inte överleva cancer. Att ha ett lymfsystem som knasar och att ständigt påminnas om att vi var en av de drabbade. Men också en av de som överlevt. Vilket ger en slags tacksamhet. Yogan räddade hennes liv säger hon. Att ständigt vara i huvudet var ingen bra ide så hon lärde hon sig lyssna på kroppens signaler och lärde sig låta tankar komma och gå men inte fästa sig i hela hennes tillvaro. Känner oerhörd styrka i hennes sätt att berätta om hur yogan var en del av läkandet. Jag är övertygad om att fick hon chansen att besöka varenda ”liten by” i Sverige skulle hon få upp alla på en yogamatta. Det är nämligen så lätt att ta till sig Karin. Hon når ut. Inga stylade selfies, inga låtsas kommentarer om yogabyxorna eller tips på locktänger. Så en god start på dagen fick jag verkligen. Följde med min älskade vän Maria Agrell till hennes tillfälliga kontor där hon agerat VD under en tid. Så otroligt engagerad och driven hon varit under denna tid. Måste säga att jag är så stolt, äkta vara även här. Vidare till ett underbart möte med en av de mest briljanta män jag någonsin träffat. Anders Graffman. Även här är jag beredd att tillskriva honom som äkta, ärlig, begåvad, driven och jisses så intelligent och streetsmart. Så glad att få ta del av även hans brillianta hjärna. Efter det blev allt i samma anda. Fått möta människor hela dagen som givit mig så mycket idag. Sonen som visst på mod och ihärdighet, dotterns resonemang mannens kärleksfulla begåvning, vännens pepptalk och ständiga påhejjande. kollegan Jon som tog sig tid att förklara och utbilda mig. Tack för denna dag. Ser fram emot i morgon.

Kappa: Marigela, skjorta: Acne, byxor: Filippa K, skor:Enrico Antinori. Svart skjorta: Altewai 

   
    
  

  

 

Kommentera   Permalänk