Världens bästa medicin

Septembertider är förkylningstider, i alla fall börjar de där höstsjukorna krypa på en. I alla fall är två barn hemma med snoriga nosar idag och då kör jag mitt hönsmamme-trick, nämligen varm och len kycklingsoppa. I dag hittade jag på ett nytt recept. Det blev, om jag får säga det själv, gudomligt gott.

Så här:

Detta behöver du:

6 färska kycklingben (ca 600 g)

1 stor potatis

2-3 mindre morötter

1 stor gul lök

5 vitlöksklyftor

1 mellanstor sötpotatis

1 palsternacka (en mindre variant)

1 halv rödlök (eller en liten)

smör

3 dl vispgrädde

3 grönsaksbuljongtärningar

kryddor: curry, spiskummin, vitlökspulver, citronpeppar, mejram, oregano, salt

Gör så här:

Smält en stor smörklick i en rymlig kastrull. Släng i curry, spiskummin, vitlökspulver så det blir lite fräs, sen i med kycklingbenen, fräs runt dem så det doftar gott. Släng sen i alla tärnade grönsaker utom vitlöken, och häll på vatten så det täcker och lite drygt. Sen i med hela skalade vitlöksklyftor. Ingefäran har du skurit i bitar o släng i den också. Sen ska allt koka tills kycklingen är mjuk och lossar från benet. Häll i mejram o oregano efter smak (crossover där! men så gott). Späd ev med mer vatten, ska inte vara för grötigt utan lagom soppig konsistens.

Ta upp kycklingen. Mixa sen grönsakerna med mixerstav till en slät soppa utan bitar. Häll i grädden och låt koka upp. Ta loss kycklingkött från benen, skär i små bitar o lägg tillbaka i soppan. Smaka av med mer salt o citronpeppar om behövs. Servera med klippt gräslök, hackad persilja, färsk koriander och hackad röd chili om du vill ha ännu mer drag.

Smaklig spis! Att det rinner i nosen är bara bra, det betyder att du är på bättringsvägen.
PS soppan kan även serveras till finmiddag. Det duger den till. Den duger att ätas typ jämt.

 

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..