Blåbärsfrossa

Många av er har börjat jobba nu men en del har semester kvar, eller tar lite ledigt i augusti, och så har vi ju helgerna, som så här års kan vara toppen. Det finns massor med blåbär i skogen och jag är helt galen i detta lilla bär. Därför tänker jag att detta inlägg ska tillägnas blåbären (precis som jag kantarellfrossade nyligen).
När jag väntade Ingrid sommaren 2001 blev jag helt besatt av att plocka blåbär. Varje dag gav jag mig ut i skogen och plockade tills händerna blev blåsvarta och jag hade roffat åt mig litervis av de vackra saftiga bären. Sen frös jag in och lagrade inför vintern. Kände mig huslig och duktig och präktig på alla sätt. Shit vad jag plockade blåbär den där sommaren! Som om graviditetens boa-instinkt på nåt sätt transformerades i ivern att samla så omfattande bärförråd som möjligt. Den ivern har inte riktigt återkommit, ska jag erkänna.
Jag är en coolare bärplockare numera. Går ut i skogen i godan ro och plockar en halvliter som jag sen gör paj av. Och som vi äter färska med yoghurt och keso till frukost. Blåbär är naturens egna hälsopiller – proppfulla av antioxidanter och bra ämnen för synen. Älskar smaken och kan äta hur mycket som helst, men har man känslig mage ska man ta det lite lugnt med de rå, de kan ge magknip.
Blåbärsskogen är lite annorlunda än kantarellskogen, kantarellerna trivs bäst i högt lite snårigt gräs och mjuk mossa bland björkar, medan blåbären frodas bättre i den lite torrare och kargare ljungskogen under tall och gran. Som denna:

I år är blåbären här i Roslagen inte riktigt lika många och stora som vissa andra somrar, kanske för att det varit regnigt och lite kallt? Vissa buskar är halvtomma. Förr om åren kunde jag hitta blåbär lika stora som mindre plommon (nästan). I år finns det gott om ihoptorkade små skrumpna exemplar. Men skam den som ger sig!

Jag samlar blåbären för hand. Har såna där tunna handskar. Vill inte ha svarta fingertoppar, är fåfäng… de här tunna gummihandskarna är superbra, man kan till och med använda sin iPhone med dem på.

När jag fått ihop tillräckligt är det hemgång. Bären måste rensas, det är mycket små torra partiklar och mossa och blad i. Jag häller upp en kastrull med kallt vatten och låter dem bada. Det blir 3-4 sköljningar innan de är rena. Man får plocka upp blad för hand.

Sen är det pajdags. Mitt recept: Vispa 4 ägg med höftat 1-2 dl socker till porös smet (à la sockerkaka):

Vispa tills det ser ut såhär:

Häll i några nypor vaniljsocker, bakpulver, 1-2 dl vetemjöl och ca 100-150 g smält smör. Vispa ihop till slät smet.  Smörj o bröa en mellanstor form, häll i smet, sen placerar du ut blåbär i lagom mängd på.

Strö kanel över. Sen smul: Smör smälts i kastrull, mjöl och socker rörs i tills det blir en smulig massa. Sprid över pajen. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter, kolla så den inte bränns! Ta ut pajen, låt svalna. Pudra över florsocker (lite jämnare än på bilden, men mitt tog slut):

Servera med vaniljsås eller glass eller både och!

Njut, gärna i trädgården eller i en berså om du har…


…o så här go o glad blir man av lite paj:

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..