Ung man med modigt hjärta

Har just läst ut Erik Ståhls bok ”Jag njuter så länge jag varar” och det är många tankar som rör sig i huvudet. Både sorg och glädje och samtidigt djup beundran för en ung kille som inte blivit bitter och försagd utan som istället använt sina svåra erfarenheter till något konstruktivt, som trots sin smärta och ångest vigt livet åt att hjälpa sjuka barn till en drägligare tillvaro. Som trots att etablissemanget faktiskt motarbetat honom och förminskat honom orkat stå på sig. Som genomlidit ohyggliga förluster, spenderat otaliga dagar i miljöer dit vi vanliga dödliga sällan kommer, på avdelningar för cancersjuka barn på sjukhus, som klappat många små vita kistor farväl. Och som ändå behållit styrka och mod och inspirera andra till att leva livet till fullo. Fattar ni vilken bedrift det är? Erik skriver om alla friska människor som gnäller, som inte visar någon tacksamhet för at de faktiskt slipper vara sjuka, som nojar över att åldras, men för de sjuka barnen är allt detta en utopi, att FÅ ådras överhuvudtaget, att få vara med i livet en hel livstid och inte behöva dö när man bara är några år gammal och livet knappt hunnit börja. Eriks bok är en rejäl käftsmäll på alla bortskämda och lata och otacksamma och förstås tar jag åt mig, Lat och bortskämd och ibland gnällig och otacksam som jag kan vara. Jag tar åt mig och jag tänker att denna bok borde läsas som en ständigt påminnelse om hur ett liv borde levas. Hur mycket vi faktiskt tar för givet – ända tills den dag vi inser at det rycks ifrån oss och att vi slösat bort dyrbara fina dagar på en massa meningslösa skitkänslor som bara förmörkat det som kunnat vara ljust och vackert.
Men inte nog med det. Eriks bok är viktig också på ett annat sätt. Den visar ett barns skyddslöshet och utsatthet i en kamp mot läkarnas godtycke, och vuxenvärldens – tyvärr ofta – arroganta inställning. Att man faktiskt inte ser till helheten mellan kroppen och själen. Att man förminskar ett barns upplevelse, att man inte respekterar en liten människas önskemål och känslor. Det är för jävligt att läsa och det svider, men jag hoppas att boken ska vara ett stöd för alla som blivit överkörda av vården, som inte fått träffa de sanna eldsjälarna de förtjänat. Jag förstår ju att Erik mött många fina änglar inom vården också, men alla de som lagt ytterligare tyngder på hans redan omänskliga börda, de borde faktiskt skämmas.
Vill du läsa Eriks bok? Du kan beställa den här http://erikstahl.se/bok/
Boken är utgiven av Erik själv och jag hoppas många, många, köper den och läser den och sprider den vidare. Faktiskt borde den vara obligatorisk läsning i skolorna. För att från start lära oss att uppskatta livet på rätt sätt. Tack Erik för att du delar med dig, och tack för att du aldrig ger upp, hur mörka och smärtfyllda dina dagar än är.

  1. Lärde känna Erik då min egen dotter kämpade för sitt liv på BUS i Lund. Erik och hela hans familj är sanna hjältar. Håller med om att alla borde läsa boken. Använder den själv i mina föreläsningar och rekommenderar den till människor i alla åldrar… Det är aldrig försent att börja ta vara på livet!

  2. Både Eriks bok och hans föreläsningar är helt amazing. Jag känner inte honom privat, men misstänker att han är en av de bästa människorna man kan ha runt sig. Glädjen han verkar sprida, även de dagar han har det jobbigt, önskar man fanns på burk. ALLA borde få ha Erik i sitt liv på ett eller annat sätt. Jag är så tacksam för att jag av en slump hamnade på hans föreläsning.

  3. Eriks bok är helt underbar men ack så fylld av smärta. Dina ord Katerina om boken, är huvudet på spiken. En käftsmäll är det! Var tacksam för livet!

Kommentera inlägget

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..