Macarons, mina vänner!

Jojomensan, nu har det bakats små franska underverk här hemma i köket och nu ligger de små godingarna i kylskåpet över natten men imorgon till frukost så ska vi glufsa i oss minsann. Recept kommer längst ner i det här inlägget. Vi har ju smygsmakat lite och det var betydligt godare än läbbiga päronpajen igår kan jag säga. Ordentligt gott! Det är inte alls så svårt som det kanske låter, lite pyssligt bara och väldigt mycket billigare att göra egna än att köpa – närmaste kondiset här tar nära 20 kronor per bit!

Macarons med smörkolasmak 15 stycken (obs matvåg behövs, vi lånade grannens… ävenspritspåse är bra att ha)

Dag 1: (dvs dagen innan du bakar)

Knäck & dela 2 ägg, separera äggvitorna och ställ dem kallt över natten. Äggulorna behövs inte.

Dag 2: (bakdagen)

Nu till smörkolakrämen: Värm 3 matskedar grädde i en kastrull på låg värme. Värm 3/4 dl strösocker med lite vatten i en annan kastrull, tills blandningen blir som ljus karamell.  Ta kastrullerna av värmen och blanda allt, tillsätt 15 gram smör i klickar. Rör blandningen slät och ställ kallt i 2 timmar.

Värm ugnen till 150 grader. Häll 60 gram mandelmjöl & 2 dl florsocker i en mixer, kör tills allt är välblandat. Sikta ner mandel- och florsockerblandningen direkt på en bakplåt. Ställ in plåten i ugnen i 5-7 minuter. Ta ut plåten & låt kallna (obs inte bara svalna). Låt ugnen vara varm (den ska användas igen på samma värme), eller se till att slå på den igen tills macaronsen ska in.

Häll äggvitorna som du har sparat i kylen i en bunke och vispa till skum. När äggvitorna nästan är fasta tillsätt 2 matskedar strösocker lite i taget under fortsatt vispning. Tillsätt några droppar hushållsfärg (helst brun till smörkolasmak men vi tog grön istället för vi hittade inte brun nånstans, tips nån?) i den hårdvispade äggvitan. Snåla inte med färg för den bleknar lite i ugnen. Vispa äggvitorna så att färgen fördelas jämnt.

Sikta mandel- och florsockerblandningen över äggviteskummet och blanda ihop med en slickepott. Häll ner smeten i en spritspåse och spritsa 30 små klickar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt macaronsen vila på plåten på en torr plats i minst 1 timme så att de får en ”skorpa”. Grädda i 150 grader i 10-12 minuter.

Ta ut macaronsen och häll en tunn stråle vatten under bakplåtspappret, då lossar macaronsen lätt från bakplåtspappret. Ta bort dem en efter en med en stekspade. Ställ undan och låt kallna. Bred sedan fyllningen på hälften av macaronsen, lägg resten av halvorna ovanpå som lock. Låt kallna i kylskåp (helst i 12 timmar) och förvara dem kallt men ta gärna ut en stund innan de ska ätas (om du hinner, risken är att det säger slurp direkt…)

Lycka till! Mumsa på!

LOADING..