Det kom en fråga om styvsyskon…

Hej, Jag brukar aldrig kommentera men känner i den här frågan att även jag behöver ett svar. Jag är 16 år och har haft skilda föräldrar i ca 10 år. Vad jag tror så har deras separation gjort mig starkare men också mer rädd att visa mina känslor och jag kan ibland uppfattas som hård och kall.

Under dessa 10 år har jag haft många plastsyskon som jag har bott med, släppt in på livet och skapat en relation till. Dessa har även med jämna mellanrum (ex antal år) tagits ifrån mig då en utav mina föräldrar separerat från sin partner och sedan träffat en ny. Jag har tillslut slutat att vilja skaffa en relation till mina nya plastsyskon då jag numera från början sätter upp en gard som jag helst inte vill ta ner då jag inte orkar ha fler personer som tas ur mitt liv.

Min fråga är alltså vilken form av relation jag ska ha till alla dessa människor, till saken hör att jag nu lever med några plastsyskon sen ca 4 år tillbaka som jag knappt känner men som jag tror att jag egentligen kanske skulle vilja känna. Jag hatar att visa mig svag/sårbar och har numera svårt att ta ner garden mot min familj. Skulle behöva några konkreta tips på hur jag ska gå vidare..

Tack för en bra blogg även för en 16-åring!

Jag är hedrad att du känner så, att den här bloggen funkar även för 16-åringar – TACK! Och tack för förtroendet med din fråga. Jag har förstås några tankar kring det du beskriver och framför allt handlar tankarna om mod, om sårbarhet och om eget ansvar.

Låt mig börja med mod och sårbarhet. Det låter som att du inte vågar ge det du vill i relationen till dina styvsyskon av rädsla för att förlora dem, och den rädslan förstår jag verkligen att du har. När någon av dina föräldrar träffar en ny partner med barn är nog din tillit redan naggad i kanten eftersom du har sett att det har tagit slut förut, varför skulle det hålla den här gången? Och varför i så fall ens engagera sig i människorna om du ändå anar att de kommer att försvinna ifrån dig? Problemet med att inte våga visa dig sårbar är att du låter din rädsla styra dig och därmed begränsas också dina möjligheter att ha varma fina relationer. Du blir inte sårad visst, men du får inte heller närhet.

Nu har du några styvsyskon (plastsyskon) i din familj som du verkar nyfiken på, och om du skulle våga närma dig dem, bekanta dig med dem, skapa relationer till dem kommer du antagligen få väldigt mycket tillbaka. Och ha roligt under tiden! Och få närhet! Risken är att era föräldrar bryter upp och att ni splittras som familj – det finns aldrig några garantier på att ett par ska hålla ihop – men du är så pass gammal att du kan se till att ni barn fortsätter att hålla kontakt om ni vill. Era föräldrar måste ge er den friheten att bestämma om ni vill vara med varandra även om inte de vill leva tillsammans. Det är här det egna ansvaret kommer in, för om du vill ha människor i ditt liv är det även ditt ansvar att se till att de finns där. Då tar du över det från dina föräldrar som separerar och därmed gör så att ni barn också separerar – du kan själv bidra till att de här människorna finns kvar i ditt liv, tänker jag.

Om du orkar, törs, vill och kan så tror jag att det vore bra för dina bägge föräldrar att få höra lite om dina tankar, känslor och upplevelser kring det här med nya partners och nya barn. De skulle behöva höra lite om konsekvenserna av hur de går in och går ut ur relationer, det får inte bara konsekvenser för dem själva utan för alla er inblandade barn. Där hoppas jag att de börjar kliva i och ta lite mer ansvar.

Slutligen vill jag bara säga att det är fantastiskt att du har alla de här starka känslorna i dig! När du börjar släppa ner den där garden lite och vågar visa dina känslor och får tillbaka från andra, tror jag att du växer ännu mer och känner ännu mer. Visst kan det göra ont också, men du får njuta desto mer så länge du kan. Det ger mer till livet när kärlek får styra istället för rädsla!

All lycka till dig nu! Kram Elizabeth

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..