Det kom en fråga om barn och skilsmässa:

Hej! Jag undrar om du skulle vilja skriva några rader om din syn på hur barn påverkas vid en skilsmässa? Jag har kommit till en punkt när jag faktiskt måste respektera mig själv och fatta någon form av beslut i en relation där varken jag eller mina underbara döttrar mår bra. Du förmedlar sån lycka, trygghet och jag blir glad när jag läser din blogg! Du verkar verkligen leva varje stund! Tack för din inspiration!

Jag tror inte på ”Happy happy”, för det är nog nåt vi vuxna tar till oss för att slippa undan lite av den smärta som det innebär att orsaka sina barn upplevelsen av en skilsmässa med all sorg det innebär. Däremot tror jag att en del barn faktiskt kan föredra att mamma och pappa mår bra på varsitt håll istället för att må dåligt tillsammans, det beror väl på hur slitande relationen är, hur mycket bråk och skrik som finns i hemmet. Som du hör finns det inga generella regler eftersom varje familj är unik och inom varje familj är varje person unik. Alla har sina olika behov att tillgodose och reagerar på olika sätt vid en skilsmässa.

Det jag däremot tror på är att vara tydlig. Ska man skilja sig, och har fattat det beslutet, går det inte att komma med en massa förskönande omskrivningar, det blir skillnad, det kommer att göra ont, barnen kommer att sakna den förälder de inte är hos. Jag tror att det är väldigt viktigt att aldrig förminska deras känsla, utan lyssna lyssna lyssna till barnen och låt dem vara ledsna, arga, besvikna eller glada om de nu är det. Låt dem vara i just den känslan de befinner sig och bekräfta att det är okej.

Barn ställer frågor (om de är trygga nog att göra det), svara precis på deras frågor. Kom inte med en massa vuxenresonemang – om inte barnen är stora nog för det, och här skiljer det sig såklart om barnet är 5, 10 eller 15 år. Större barn kan höra mer, de blir snarare förnärmade av att vi inte berättar, eftersom det visar att vi inte har tillit nog till att de ska kunna höra. Däremot behövs inga smaskiga detaljer, håll på din egen integritet som vuxen, som människa. Och tala inte illa om den andra föräldern, för barn är så lojala med sina föräldrar att det tjänar ingenting till, det gör bara ont. Du får ta ut din ilska nån annanstans.

Självklart påverkas alla barn av en skilsmässa, precis som alla vuxna och ibland även mer eftersom de inte har en möjlighet att påverka beslutet. Men barn ser också föräldrar som gör sitt bästa för att ge dem en trygg miljö med mycket kärlek – oavsett hur boendeförhållandena ser ut.

I min nya bok Good enough föräldrar kommer massor av tips och tankar om skilsmässor, om nya familjekonstellationer, styvföräldraskap och hela den biten – konstigt nog är det just den delen som jag ska redigera och gå igenom idag! Hoppas du har fått med dig några tankar nu, och som vanligt är alla ni andra bloggläsare välkomna att delta i samtalet här med era egna tankar. Mycket värme till dig idag och lycka på färden. /Elizabeth

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..