Låt oss vara empatiska idag!

Empati är ett vackert ord, inte bara att uttrycka utan också att förstå innebörden av. Empati betyder medkänsla, att känna MED någon, att kunna sätta sig in i någons känslor, tankar, upplevelser och vara kvar där med den, kanske utan att ha någon egen erfarenhet av den situation det handlar om.

Idag föreslår jag att vi tränar empati tillsammans. Det kan gå till så att du under din dag jobbar med att sätta dig in i andras situation och försöker tänka dig hur det kan kännas att vara där, för att öka din förståelse för varför andra reagerar och agerar som de gör. Särskilt användbart är det här i situationer där vi irriterar oss på andra; med empati för andra blir det mindre irritation och mer förståelse.

Det går också att träna på att vara empatisk med sig själv, det betyder då att vara varm och medkännande med sig själv, att vara snäll istället för hård, förstående istället för dömande. Låt oss alla pröva idag! Om ni orkar, vill och törs – skriv gärna i kommentarsfältet och berätta hur det går, så berättar jag hur det gick för mig, framåt kvällen.

  1. Hej! Har försökt att vara empatisk mot mig själv idag, är dålig på det. Gamla tankebanor som alltid vill kritisera och döma mig själv och det jag gör. Blir sällan goda recensioner tyvärr. Men idag har jag försökt, det är svårt och det är tungt och uppförsbacke i hjärnan. Svårast att inte ”bedömma” eller recencera alls, utan bara vara med det som händer och om jag ska lägga in en värdering att försöka göra den positiv. Men det är svårt. Men….jag har vart stark som prövade och som skrev här fast det kändes lite läskigt. Heja mig och tack för en toppenfin blogg! Kram //H

  2. Jag har gjort det i dag utan att jag läst din blogg.
    Jag känner en sådan djup empati för Karin Björkegren Jones som har cancer. Sen är jag väldigt ödmjuk och stolt över mig själv som varit helt sockerfri i 18 dagar, Vilken lycka att jag får må så här.
    Kram och tusen tack för dina starka ord <3

  3. Det har gått bra! Jag upplever mig själv som empatisk. På mitt sommarjobb, är det nästan en självklar egenskap att ha. Då jag jobbar med människor med olika funktionsnedsättningar ( utvecklingsstörningar, autism och psykisk ohälsa). Så på jobbet idag har jag varit empatisk!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..