Barnbokstips & sagostunder

Häromdagen läste jag en artikel i DN att högläsningen håller på att försvinna, eller åtminstone minskar dramatiskt. Både barn och föräldrar sitter vid skärmar, tv, datorer, ipads, mobiler och då har boken och sagostunden prioriterats bort. Det är så synd, tycker jag, eftersom sagostunden innebär så många olika guldkorn: barnet lär sig språk, lär sig höra och berätta en historia, lär sig fantisera och slappna av, den vuxna får stanna lite i tid och rum och mellan barn och vuxen skapas en sund och stark och varm relation som avrundar dagen.

Sagoläsning är gratis och behöver inte ta särskilt lång stund. Det är lättillgängligt och varierande. Tycker man att det är dyrt med barnböcker har vi fantastiska bibliotek i det här landet, där man kan låna massor av spännande böcker. Man kan bytlånas med kompisar också, eller köpa på loppis. Jag rekommenderar verkligen sagostunden å det varmaste.

Här hemma läser vi sagor varje kväll, utan undantag. Varje kväll, året om. Ibland väljer Bianca, ibland jag. Ibland läser vi en kapitelbok som får pågå några kvällar, ibland flera böcker i samma serie eller om samma person flera kvällar efter varandra. Ikväll läste vi en av våra favoriter SMÅ OCH STORA FLICKOR av underbara STINA WIRSÈN, och den gillar vi för att den lilla flickan vars mamma har en massa stränga regler, plötsligt tröttnar och gör motstånd och börjar bestämma själv vilken gör deras liv varmare och mer levande. Jag letade runt lite nu för att se var ni kan köpa den på nätet och ser tyvärr att den verkar slutsåld, men biblioteken kan möjligen ha den så passa på att gå och låna i helgen, den är verkligen läsvärd. Nattinatti alla fina.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..