Christina Stielli

Vem är social?

Ikväll skrev Hasse på twitter att vi blir asociala med sociala medier. Jag svarade väldigt spontant.

Men det var ett ärligt svar. Jag har aldrig varit så ”social” som jag är med sociala ”medier”. Och jag kommer tillbaka till att vi envisas med att göra den där skillnaden. Att det är internet vs irl (in real life). Vi måste nog revidera vad irl står för. För mig är det allt i samma påse. Jag skiljer inte på vad jag gör på nätet mot vad jag gör ”irl”. Det vore – i mina ögon – som att kommentera att den eller den träffade jag på den krogen eller i det sällskapet. Jag träffar och lär känna människor på olika arenor, olika platser. Det är en helhet bestående av olika delar. Men jag vägrar göra skillnaden som verkar cementerad i betong. De människor jag möter möter jag. Oavsett var någonstans.

En ”social” person kan beskrivas som en sådan som har en kompetens/förmåga att samspela med andra personer.

Sociala medier beskrivs på bl.a. Wikipedia som: Betecknar aktiviteter som kombinerar teknologi, social interaktion och användargenererat innehåll.

För att översätta … Vi är sociala på olika arenor, på olika platser, i olika sällskap. Vi interagerar med andra människor på olika arenor, på olika platser, i olika sällskap.

Så. Varför särskilja?

Att vi sedan väljer var vi vill umgås, interagera, umgås … det är självklart upp till var och en. Men den plattform, den plats, som de s.k. ”sociala medier” utgör på nätet är inte mer märkliga än om vi hamnar i ett sällskap hemma hos någon. Eller på en restaurang.

Jo. På ett sätt är det väldigt annorlunda. På ett sätt är skillnaden stor. Mellan hur vi möter människor ansikte mot ansikte och hur vi möter varandra på nätet.

Behållningen blir större, mer … på nätet. I de s.k. sociala medierna.

För ärligt talat. När jag möter en annan människa på en fest, en middag, en sammankomst, ett möte … så är en av de första frågorna: ”Jaha, och vad jobbar du med?” Och så får vi svar. Och så har vi – omedvetet – trattat in oss i en åsikt. För erkänn … om du möter en helt ny person som säger att h*n är psykolog … då blir ditt agerande omedvetet ett särskilt. Du ställer frågor, kanske intresserar dig speciellt, undrar kanske rentav hur det kom sig att du blev den du blev.

Om du möter en person som, på din fråga, svarar att h*n är hemma med barnen … blir dina frågor och ditt intresse ett annat. Inte mindre (det beror på person) men annat. Säger personen som du frågar att h*n jobbar med att köra sopor så blir ditt bemötande anpassat till just det svaret.

Oavsett vad vi vill. Och oavsett vem eller vilka vi möter ansikte mot ansikte så uppstår just den där frågan ganska tidigt i interaktionen. Och därmed har vi lagt oss i ett fack. Eller åtminstone … har vi lagt den vi möter … i ett fack. Och vi agerar därefter.

De jag mött via de s.k. sociala medierna är befriat från just det filtret. Jag har lärt känna människor på en långt mer neutral plattform. Jag vet väldigt lite om vad de jag samtalar med, jobbar med. Jag lär känna dessa individer på helt annan bevekelsegrund. Och i 9,9 fall av 10 är det utifrån vad den individen skriver och vilka åsikter h*n har. Inte utifrån någonting annat. Och det … just det … har gett mig en märklig och omätbar behållning. En vänskap med människor jag aldrig hade träffat … om jag inte hade varit aktiv i de s.k. sociala medierna.

Jag har tjatat om detta och jag kommer att tjata tills jag stupar. Det är när jag inte omedvetet får de föreställningar som egentligen inte har med individen att göra, som jag får de allra bästa vännerna. Det är när jag får möjlighet att samtala (jo, man samtalar på nätet) med främmande människor om långt mer angelägna saker än det som har med yrket att göra, som jag har möjlighet att finna de som jag har gemensamma beröringspunkter med. De som kanske är helt olika mig och som jag kan föra vansinnigt spännande samtal med. Bara för att jag inte har deras ansikte, inte deras bakgrund eller … yrkesval.

Och så kommer den där dagen då man bestämmer sig för att träffas. Ansikte mot ansikte (för jag vägrar, i min tanke, att använda ordet ”irl” eftersom nätet och allt går ihop för mig, det är ju verklighet, in real life. För mig.) då tar vi vid där vi slutade. Ofta möter jag en människa som jag vet allt om men aldrig har tagit i hand. Och vi tar vid där vi slutade. Vi tar vid i den dialog vi hade på nätet. Där vi lärde känna varandra på ett sätt som aldrig hade varit möjligt ansikte mot ansikte. Om vi ens hade mött varandra.

Mina allra bästa vänner har jag mött genom de … s.k. … sociala medierna. Jag lärde känna Mona innan vi träffades. Jag lärde känna Lina, Ewa och Charlotte så också. Och jag kan garantera att jag aldrig någonsin hade träffat dessa människor utan mitt engagemang på nätet.

De ”nätverk” vi medvetet eller omedvetet skapar för oss själva, uppstår på olika arenor. Och nätverken, dess medlemmar och våra val, är inte beroende av på vilken plats vi möter varandra. Och ja, vi kan umgås med mängder av andra människor i de ”sociala medierna”. Det finns människor som inte kan, vill eller vågar gå ut på krogen, tacka ja till en inbjudan … men som lever ett rikt socialt liv på nätet. Vad är skillnaden? Mötet, ansikte mot ansikte … är det kriteriet för att det ska vara ”på riktigt”?

Det är dags att skrota uttrycken ”sociala medier” och ”irl”. Allt sker i livet vi har och med de val vi gör och genom de människor vi lär känna. Oavsett på vilken plats eller arena det sker.

KOMMENTERA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

  4 Kommentarer
 1. !

  [...] sitt blogginlägg “Vem är social?” sågar hon tanken att vänner man träffar fysiskt skulle vara mer värda än vänner man [...]

 2. IRL Ingvar skriver:
  !

  I de stora penseldragen håller jag med dig. Nätet och sociala medier begränsar dock oss som människor, så som vi är skapta. Vi är utrustade med flera sinnen: syn, hörsel, känsel, lukt och smak, kanske också ett sjätte sinne. Vi kan läsa av ögon, kroppspråk, ansiktsutryck, ta i hand, känna lukter osv osv.

  Det skrivna ordet har en klar begränsning i komplett kommunikation, en begränsad bandbredd helt enkelt.

  Dessa två uppenbara faktum gör att i ett möte med människor, så skapar ett fysiskt möte överlägset bästa förutsättningar för att vara social, vi får möjligheten att använda alla våra sinnen och därmed också en större del av vår kapacitet och hjärna för att vara sociala på riktigt. Att SAMSPELA är något helt annat än att kommunicera med text.

  Jag tror att sociala medier känns/upplevs som ett bekvämt sätt att närma sig andra människor, att ”socialisera”, just för det faktum att man slipper använda sig av alla sina sinnen, man slipper spontant visa att man blir genererad, visa sin spontana ilska, visa att man faktiskt ljuger eller inte menar det man skriver.

  DU tycker det är bra, jag tycker det är en förminskning av människans totala förmåga. Åtminstone om vi pratar om att vara sociala på riktigt. Kommunicera, oavsett om det är artigt eller hetlevrat, att ha tekniken (sociala medier) som ett filter mellan majoriteten av våra sinnesuttryck, som förminskas till text, tycker inte jag är bra, helt enkelt.

  Däremot håller jag med om att det är en del av livet, men att vi tror att vi blir mer sociala i sociala medier, beror mer på att vi försöker så förbannat dåligt i det fysiska mötet, lösningen är inte nätet, lösningen är ärligare, öppnare, rakare och modigare människor, som utnyttjar den potential vi är begåvade med.

 3. Anjo skriver:
  !

  Utsökt skrivet. Väldigt många poänger – det är livet, helt enkelt.

  Så länge man tillåter sig att vara sig själv och inte tar på sig en kostym som antingen dissar/hissar sociala medier eller livet utanför det för kategoriskt, så är allt acceptabelt tycker jag. Som alltid är det de som är för renläriga inom något som skrämmer – oavsett om de är för eller emot något. Fundamentalister går bort, men bortsett från det så …

 4. Lina Forss skriver:
  !

  Christina, tack för att du sätter fingret på så exakt! Se där ett sedesskildrande inlägg av ett populärkulturellt beteende så gott som något min favorit Jonas Thente på Svd hade kunnat skriva. Har snott runt det här, tjatet om hur skadligt det är att hänga på nätet, sagt att vi måste lära oss att FÖRHÅLLA oss, för många tar det kanske en generation. Du är briljant och jag är så hedrad att få vara din vän, this is IRL!

 5. Pernilla skriver:
  !

  Håller helt med!!! Jag har alltid gillat dig. Sedan jag träffade dig på nätet.